Danie główne
Wegetariańska seitanowa zapiekanka wiejska
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- szatkownica
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
2
Zetrzeć do jednej miski na tarczy nr 4 seitan a do drugiej cebulę, paprykę, bakłażana, cukinię i selera naciowego.
3
Poszatkować marchewkę na plastry na tarczy nr 3 i dodać do seitana.
4
Rozgrzać 5 łyżek oleju na patelni i podsmażyć seitan z marchewką aż do zarumienienia. Dodać wszystkie suche przyprawy i smażyć na niewielkim ogniu przez 5 minut.
5
Dodać pozostałe warzywa, passatę pomidorową oraz przeciśnięty ząbek czosnku. Wymieszać i smażyć przez kolejne 5 minut.
6
Na dnie żaroodpornego naczynia rozprowadzić równomiernie łyżkę oleju. Rozłożyć potrawkę warzywną.
7
Ugotowane ziemniaki odcedzić i rozgnieść z dodatkiem mleka. Rozłożyć ziemniaczane purée na potrawce warzywnej. Na sam wierzch pokruszyć starte sery: fetę oraz ser grana padano (świetnie sprawdzi się do tego tarcza nr 2).
8
Zapiekankę piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku (góra-dół lub termoobieg) w temperaturze T=200°C. Podawać z posiekaną świeżą pietruszką.