• Pizza domowa

Danie główne

Pizza domowa

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Ciasto:
400 g mąki pszennej,
50 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży w proszku,
3/4 szklanki letniej wody,
2 łyżki oliwy z oliwek,
łyżeczka cukru,
szczypta soli.
Dodatki:
30 g sera mozzarella w kawałku,
przecier pomidorowy,
20 g salami ,
1 cebula,
1 papryka,
oregano,
sól, pieprz.

Przepis podstawowy

1

Drożdże, łyżeczkę cukru rozrobić w szklance letniej wody i odłożyć na ok 10 min.

2

Do misy miksera wsypać mąkę, szczyptę soli, oliwę z oliwek oraz zaczyn z drożdży. Włączyć program Desery/Ciasto/Ciasto zwykłe i wyrobić ciasto na pizze wraz z wyrośnięciem.

3

W trakcie wyrabiania ciasta pociąć cebulę w cienkie piórka a paprykę w drobne paseczki.

4

Kwadratową blachę z piekarnika natłuścić olejem i posypać bułką tartą. Po wyrośnięciu rozłożyć cienko ciasto na blachę, rozsmarować przecier pomidorowy, posypać oregano, rozłożyć na całości salami oraz paprykę z cebulą. Na końcu zetrzeć na wierzch ser mozzarella.

5

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni - góra dół, piec 15 min. Smacznego.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.