Deser
Tarta lavendova z rabarbarem
- Wege
- Średni
- Do 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
- malakser
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w noże do siekania. Wszystkie składniki na ciasto kruche włóż do malaksera i połącz w jednolitą masę (prędkość 3- czas:30-45sek) Z ciasta uformuj kulkę, zafoliuj ją i włóż do lodówki na 20 min. Następnie wygniataj na formę do pieczenia tarty. Obciąż ciasto i piecz 15 min w 190 C , następnie usuń obciążenie i piecz do zarumienienia ciasta.
2
W czasie gdy spód się piecze przygotuj budyń: do naczynia młynka wrzuć kwiaty lawendy i cukier, blenduj na puder ustawiając prędkość robota na 3.
W rondelku podgrzej mleko. W misie miksera utrzyj żółtka i całe jajko z pomocą mieszadła K zamontowanego w ramieniu robota (prędkość 3, czas 60 sek). Następnie wlej masę jajeczną do mleka. Wymieszaj.
3
Rabarbar umyj i obierz ze skórki. Obsyp go cynamonem wymieszanym z mąką ziemniaczaną.
4
Po upieczeniu spodu ułóż na nim rabarbar, a następnie wylej na niego masę budyniową. Całość piecz w 140 stC przez 30 min.
5
Przed podaniem dobrze wystudź