• Tarta lavendova z rabarbarem

Deser

Tarta lavendova z rabarbarem

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w noże do siekania. Wszystkie składniki na ciasto kruche włóż do malaksera i połącz w jednolitą masę (prędkość 3- czas:30-45sek) Z ciasta uformuj kulkę, zafoliuj ją i włóż do lodówki na 20 min. Następnie wygniataj na formę do pieczenia tarty. Obciąż ciasto i piecz 15 min w 190 C , następnie usuń obciążenie i piecz do zarumienienia ciasta.

2

W czasie gdy spód się piecze przygotuj budyń: do naczynia młynka wrzuć kwiaty lawendy i cukier, blenduj na puder ustawiając prędkość robota na 3.
W rondelku podgrzej mleko. W misie miksera utrzyj żółtka i całe jajko z pomocą mieszadła K zamontowanego w ramieniu robota (prędkość 3, czas 60 sek). Następnie wlej masę jajeczną do mleka. Wymieszaj.

3

Rabarbar umyj i obierz ze skórki. Obsyp go cynamonem wymieszanym z mąką ziemniaczaną.

4

Po upieczeniu spodu ułóż na nim rabarbar, a następnie wylej na niego masę budyniową. Całość piecz w 140 stC przez 30 min.

5

Przed podaniem dobrze wystudź 

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- malakser

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

kruche:
100 g zimengo masła
200 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
budyń do zapiekania:
400 ml mleka 3,2%
100g cukru
30 g ususzonych kwiatów lawendy
3 żółtka + 1 całe jajko
Rabarbar
0.5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.