Zupa
Zupa z pieczonej papryki i bakłażana
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Bakłażany pokrój na kawałki, przełóż do miski, polej 5 łyżkami oliwy i wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłożyć na nią bakłażany.
2
Papryki umyj, wykrój zielone szypułki i pozbaw gniazd nasiennych. Połóż na blasze, spodami do góry. Piecz 30 minut, co jakiś czas mieszając bakłażany i przekręcając paprykę, żeby się opiekła z każdej strony - paprykę wyjmij i przełóż do foliowej torebki. Bakłażany odstaw. Po 10-15 minutach gdy papryka przestygnie wyjmij ją z torebki i zdejmij z niej skórkę.
3
Wszystkie składniki zupy (pieczone warzywa, rosół i resztę składników) umieść w kielichowym blenderze i zmiksuj (prędkość 4, 30 sek). Najlepiej zrobić to w 2 turach.
Zupę przelej do garnka i zagotuj, następnie gotuj ok 10 minut pod przykryciem. Dopraw solą i pieprzem, w razie potrzeby śmietanę wymieszaj z tartym parmezanem i posiekaną natką/kolendrą.
Zupę podawaj ze śmietaną i pokruszonymi orzechami oraz grzankami polanymi oliwą.