• Zupa z pieczonej papryki i bakłażana

Zupa

Zupa z pieczonej papryki i bakłażana

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Bakłażany pokrój na kawałki, przełóż do miski, polej 5 łyżkami oliwy i wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłożyć na nią bakłażany.

2

Papryki umyj, wykrój zielone szypułki i pozbaw gniazd nasiennych. Połóż na blasze, spodami do góry. Piecz 30 minut, co jakiś czas mieszając bakłażany i przekręcając paprykę, żeby się opiekła z każdej strony - paprykę wyjmij i przełóż do foliowej torebki. Bakłażany odstaw. Po 10-15 minutach gdy papryka przestygnie wyjmij ją z torebki i zdejmij z niej skórkę.

3

Wszystkie składniki zupy (pieczone warzywa, rosół i resztę składników) umieść w kielichowym blenderze i zmiksuj (prędkość 4, 30 sek). Najlepiej zrobić to w 2 turach.
Zupę przelej do garnka i zagotuj, następnie gotuj ok 10 minut pod przykryciem. Dopraw solą i pieprzem, w razie potrzeby śmietanę wymieszaj z tartym parmezanem i posiekaną natką/kolendrą.

Zupę podawaj ze śmietaną i pokruszonymi orzechami oraz grzankami polanymi oliwą.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

SKŁADNIKI:

2 bakłażany
4 papryki
6 łyżek oliwy
2 cebule
3 ząbki czosnku
duża garść orzechów włoskich
1i ½ litra wywaru warzywnego (albo rosołku)
1 puszka pomidorów w zalewie ( w sezonie na pomidory można użyć świeżych i należy je upiec razem z pozostałymi warzywami)
2 łyżeczki pasty tahini
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
do podania
150 ml śmietany
kawałek ( ok 30 g) startego parmezanu
posiekana natka pietruszki albo bazylia
do posypania posiekane orzechy włoskie (opcjonalnie)
grzanki skropione oliwą

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.