• Pierogi z jagodami z kokosową nutą

Danie główne

Pierogi z jagodami z kokosową nutą

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- wałkowarka do makaronu

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g mąki kokosowej
200 ml gorącej wody
25 g roztopionego masła
szczypta soli
Farsz:
miseczka jagód
łyżka cukru (opcjonalnie)
Sos:
200 g jogurtu naturalnego
łyżka cukru

Przepis podstawowy

1

W misie robota wymieszać mąkę pszenną i kokosową, dodać szczyptę soli. Następnie powoli wlewać roztopione masło i gorącą wodę zagniatając ciasto hakiem. Wyrabiać ciasto przez kilka minut aż będzie miękkie i sprężyste. Odstawić ciasto zawinięte w folię na około 30 min.

2

Zamontować wałkowarkę do makaronu. Ciasto podzielić na części i następnie wałkować każdą z części do grubości nr 2. Wykrajać kółka szklanką. Jagody wymieszać z cukrem. Nakładać po łyżeczce farszu na środek, następnie składać na pół i dokładnie zlepiać.

3

Zagotować wodę w garnku ze szczyptą soli i wrzucać pierogi na wrzątek. Gotować przez ok. 3 min., potem wyjąć łyżką cedzakową. Podawać pierogi polane jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem oraz posypać świeżymi jagodami.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.