• Sernik na czekoladowym biszkopcie

Deser

Sernik na czekoladowym biszkopcie

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło uniwersalne

- wyciskarka do cytrusów

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
Cukier 145g
Jajka 4szt.
Szczypta soli
Mąka pszenna 150g
Mąka ziemniaczana 50g
Kakao 25g
Masa serowa:
Serek twarogowy (zmielony) 800g
Serek mascarpone 250g
Cukier puder 100g
Likier bezalkoholowy waniliowy 150ml
Śmietanka 36% 200ml
Dekoracja:
Czekolada mleczna 50g

Przepis podstawowy

1

Do misy robota wbij białka, dodaj szczyptę soli.

2

W ramieniu rota zamontuj trzepaczkę, ubijaj białka stopniowo zwiększając prędkość do 4.
Łyżka po łyżce dodawaj cukier, aż do otrzymania ubitej piany.
Zmniejsz obroty na 2 i dodawaj po żółtku. Mieszaj do połączenia składników.

3

W osobnej misce połącz 2 mąki i kakao. Przesiej je do przygotowanej ubitej piany.
Za pomocą szpatułki połącz ze sobą i przełóż do formy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150 st C. piecz 40 min.
Po upieczeniu, rzuć formą o podłogę, aby biszkopt nie opadł

4

Serek twarogowy, serek mascarpone, cukier puder, likier waniliowy i ubitą śmietankę umieść w misie.

5

Unieś ramię robota, zamontuj trzepaczkę. Uruchom robot ustawiając prędkość 3. Mieszaj około 1 minuty do połączenia ze sobą wszystkich składników.
Przelej na schłodzony biszkopt.

6

Wstaw do lodówki na 1h do stężenia.

7

W rondelku rozpuść czekoladę i polej ją po schłodzonym serniku.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.