• Paluchy drożdżowe z czosnkiem i ziołami

Przystawka

Paluchy drożdżowe z czosnkiem i ziołami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Składniki na ok. 20-25 paluchów (w zależności od wielkości)
na ciasto:
0,5kg mąki pszennej + 1 czubata łyżka
50g drożdży świeżycj
2 łyżki cukru
1 szklanka + 1/4 szklanki ciepłego mleka
1 roztrzepane jajko
3/4 łyżeczki soli
odrobina olej
smarowidło
1 duże roztrzepane jajko
3 łyżki oleju
4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
3/4 łyżeczki soli
zioła prowansalskie

Przepis podstawowy

1

Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy 1 łyżkę mąki, 2 łyżki cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

2

Kiedy zaczyn już wyrośnie możemy zabrać się za kolejny etap. W dużej misce mieszamy 0,5kg mąki, 1 szklankę ciepłego mleka, wyrośnięty zaczyn, jajko, sól i dolewamy troszkę oleju. Mieszamy i wyrabiamy ciasto do gładkości, odstawiamy na 15 minut do podwojenia objętości.

3

Teraz możemy zająć się smarowidłem. Łączymy wszystkie składniki .

4

Kiedy ciasto już wyrośnie, odrywamy jego kawałek, przekładamy na stolnicę, wyrabiamy i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Smarujemy go naszym smarowidłem, a następnie kroimy na 2-3cm grubości paski. Każdy pasek składamy na pół i skręcamy na w przeciwne strony

5

Kładziemy nasze paluchy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je jeszcze smarowidłem po wierzchu. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.