Danie główne
Szaszłyki z łososia na cukiniowym spaghetti
- Ryba
- Średni
- Do 30 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- młynek uniwersalny
- spiralizer
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Cukinie pokroić w cienkie paski typu spaghetti za pomocą nasadki spiralizer. Rybę doprawić pieprzem, roztartym tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na godzinę do lodówki. Następnie pokroić w kostkę (ok 2cm), na przemian z pomidorkami i bazylia nasadzić na patyczki do szaszłyków. Najlepiej żeby kawałki łososia i pomidorki były podobnej wielkości, wtedy będą równomiernie dotykać patelni podczas smażenia. Grillową patelnię rozgrzać, posmarować oliwą, ułożyć szaszłyki, smażyć 1-2 minuty z każdej strony. Można również w podobny sposób upiec na grillu.
2
Cukinię wrzucić do wrzątku, gotować 1 minutę (od momentu wrzucenia), od razu odcedzić. Skropić cytryną i delikatnie oliwą, wyłożyć na talerz. Szaszłyki prosto z patelni położyć na cukiniowym spaghetti, żeby smaki się przegryzły. Posypać parmezanem, suszonymi pomidorami. Smacznego!