• Szaszłyki z łososia na cukiniowym spaghetti

Danie główne

Szaszłyki z łososia na cukiniowym spaghetti

  • Ryba
  • Średni
  • Do 30 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- młynek uniwersalny

- spiralizer

SKŁADNIKI:

400g filetu łososia (bez skóry)
300g pomidorków koktajlowych czerwonych, żółtych (cherry, śliwkowe)
pół cytryny
pieprz cytrynowy
tymianek
listki bazylii
oliwa
2 cienkie długie cukinie (najlepiej żółta i zielona)
2 łyżki tartego w grube wiórki parmezanu
suszone pomidory w młynku

Przepis podstawowy

1

Cukinie pokroić w cienkie paski typu spaghetti za pomocą nasadki spiralizer. Rybę doprawić pieprzem, roztartym tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, odstawić na godzinę do lodówki. Następnie pokroić w kostkę (ok 2cm), na przemian z pomidorkami i bazylia nasadzić na patyczki do szaszłyków. Najlepiej żeby kawałki łososia i pomidorki były podobnej wielkości, wtedy będą równomiernie dotykać patelni podczas smażenia. Grillową patelnię rozgrzać, posmarować oliwą, ułożyć szaszłyki, smażyć 1-2 minuty z każdej strony. Można również w podobny sposób upiec na grillu.

2

Cukinię wrzucić do wrzątku, gotować 1 minutę (od momentu wrzucenia), od razu odcedzić. Skropić cytryną i delikatnie oliwą, wyłożyć na talerz. Szaszłyki prosto z patelni położyć na cukiniowym spaghetti, żeby smaki się przegryzły. Posypać parmezanem, suszonymi pomidorami. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.