Danie główne
Cukiniowe spagetti z orzeźwiającą nutą
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
- malakser
- wyciskarka do cytrusów
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Zamontuj malakser z tarczą typu julienne do robota. Umyte cukinie zetrzyj w malakserze i przełóż do miski. Do malaksera zamontuj nóż krojący i pokrój cebulę. Czosnek drobniutko pokrój nożem.
2
Do robota zamontuj misę z mieszadłem uniwersalnym. Uruchom robota włączając grzanie na 120 stopni. Wlej 2 łyżeczki oliwy i poczekaj aż oliwa się nagrzeje. Ustaw czas na 5 minut i włącz mieszanie na minimalną prędkość. Dodaj do misy posiekaną cebulkę i czosnek.
3
Następnie do misy dodaj cukinię i ustaw czas na kolejne 7 minut. Temperatura i mieszanie bez zmian.
4
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 90 stopni, wlej śmietankę, sok wyciśnięty z cytryny oraz dodaj startą skórkę z połowy cytryny. Gotuj całość jeszcze 5 minut. Po tym czasie dodaj posiekaną miętę oraz parmezan. Ser zagęści sos po około 5 minutach.
5
Zmniejsz temperatuę do 60 stopni. Dodaj do misy ugotowany makaron. Dobraw solą i pieprzem. Po minucie makaron powinien być dokładnie wymieszany z sosem. Od razu nakładaj na talerze. Dzięki mięcie i cytrynie makaron jest idealny na upalne dni. Smacznego!