• Cukiniowe spagetti z orzeźwiającą nutą

Danie główne

Cukiniowe spagetti z orzeźwiającą nutą

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- malakser

- wyciskarka do cytrusów

SKŁADNIKI:

Składniki dla 4 osób
2 nieduże cukinie
1 cebula
350 gr makaronu typu spaghetti
pół pęczka świeżej mięty
100 gr śmietanki 30%
1 cytryna - sok i starta skórka
30 gr parmezanu
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz

Przepis podstawowy

1

Zamontuj malakser z tarczą typu julienne do robota. Umyte cukinie zetrzyj w malakserze i przełóż do miski. Do malaksera zamontuj nóż krojący i pokrój cebulę. Czosnek drobniutko pokrój nożem.

2

Do robota zamontuj misę z mieszadłem uniwersalnym. Uruchom robota włączając grzanie na 120 stopni. Wlej 2 łyżeczki oliwy i poczekaj aż oliwa się nagrzeje. Ustaw czas na 5 minut i włącz mieszanie na minimalną prędkość. Dodaj do misy posiekaną cebulkę i czosnek.

3

Następnie do misy dodaj cukinię i ustaw czas na kolejne 7 minut. Temperatura i mieszanie bez zmian.

4

Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 90 stopni, wlej śmietankę, sok wyciśnięty z cytryny oraz dodaj startą skórkę z połowy cytryny. Gotuj całość jeszcze 5 minut. Po tym czasie dodaj posiekaną miętę oraz parmezan. Ser zagęści sos po około 5 minutach.

5

Zmniejsz temperatuę do 60 stopni. Dodaj do misy ugotowany makaron. Dobraw solą i pieprzem. Po minucie makaron powinien być dokładnie wymieszany z sosem. Od razu nakładaj na talerze. Dzięki mięcie i cytrynie makaron jest idealny na upalne dni. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.