• Pavlova z truskawkami

Deser

Pavlova z truskawkami

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

6 białek
300g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% schłodzone
Truskawki lub inne owoce sezonowe
Szczypta soli

Przepis podstawowy

1

W misie robota ubić białka że szczyptą soli na sztywną pianę.

2

Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce. Cały czas ubijając, do powstania sztywnej błyszczącej piany.

3

Dodać sok z cytryny i ubić.

4

Przesiać skrobię ziemniaczaną i delikatnie mieszając dodać do ubitej piany.

5

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg o średnicy 23 cm. Wyłożyć na niego masę brązową i uformować ku górze.

6

Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Po 5 minutachzmniejszyc temperaturę do 150 stopni C. Piec 1,5 godziny

7

Beze studzić w lekko uchylonym piekarniku.

8

Wystudzoną beze wyłożyć na parterze.

9

Ubić śmietanę na sztywną, dodać kilka truskawek. Truskawki pokrojone na ćwiartki.

10

Ubitą śmietanę wyłożyć na beze.

11

Udekorować owocami truskawek lub innymi.

12

Smacznego

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.