Danie główne
Chałka śniadaniowa
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- hak do ciasta
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Mleko podgrzać, dodać łyżkę cukru, drożdże - wymieszać i zostawić, aż zaczyn zacznie pracować. Do misy miksera przesiać mąkę, wbić jajko, dodać cukier oraz zaczyn. W robocie zamocować hak i zacząć wyrabiać ciasto na wolnych obrotach - maksymalnie 1. Gdy ciasto będzie już gładkie dodać masło i dalej wyrabiać. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na minimu 30 minut.
2
Do misy miksera włożyć miekkie masło, mąkę i cukier. Zamocować w robocie mieszkało K i na obrotach 2 wyrobi kruszonke, do momentu, aż grudki będą wielkości grochu. Kruszonke przełożyć do miseczki i wstawić do lodowki.
3
Piec rozgrzać do 180 st. C góra - dół. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 3 równe części. Z każdej części ciasta zrobić wałek, i zapleść je w warkocz. Ciasto przełożyć na blache piekarnikową wyłożoną pergaminem. Chałka posypać kruszonka i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec 20 minut na złoty kolor. Wstydzić.
4
W robocie zamocować maszynkę do mielenia mięsa. Twaróg zmielić i wymieszać go z cukrem waniliowym i śmietanką. Twaróg zmielić jeszcze dwukrotnie - będzie wtedy kremowy i super gładki.
5
Przestudzoną chałkę pokroić na kromki, posmarować twarożkiem i obłożyć owocami. Smacznego!