• Chałka śniadaniowa

Danie główne

Chałka śniadaniowa

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

Ciasto:
500g mąki pszennej
50g drożdży
225 ml mleka
70g cukru
100g masła roztopionego
Jajko
Kruszonka:
50g masła
4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
Twarożek:
500g twarogu
100ml śmietanki
Cukier waniliowy
+ owoce dowolne

Przepis podstawowy

1

Mleko podgrzać, dodać łyżkę cukru, drożdże - wymieszać i zostawić, aż zaczyn zacznie pracować. Do misy miksera przesiać mąkę, wbić jajko, dodać cukier oraz zaczyn. W robocie zamocować hak i zacząć wyrabiać ciasto na wolnych obrotach - maksymalnie 1. Gdy ciasto będzie już gładkie dodać masło i dalej wyrabiać. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na minimu 30 minut.

2

Do misy miksera włożyć miekkie masło, mąkę i cukier. Zamocować w robocie mieszkało K i na obrotach 2 wyrobi kruszonke, do momentu, aż grudki będą wielkości grochu. Kruszonke przełożyć do miseczki i wstawić do lodowki.

3

Piec rozgrzać do 180 st. C góra - dół. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i podzielić na 3 równe części. Z każdej części ciasta zrobić wałek, i zapleść je w warkocz. Ciasto przełożyć na blache piekarnikową wyłożoną pergaminem. Chałka posypać kruszonka i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec 20 minut na złoty kolor. Wstydzić.

4

W robocie zamocować maszynkę do mielenia mięsa. Twaróg zmielić i wymieszać go z cukrem waniliowym i śmietanką. Twaróg zmielić jeszcze dwukrotnie - będzie wtedy kremowy i super gładki.

5

Przestudzoną chałkę pokroić na kromki, posmarować twarożkiem i obłożyć owocami. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.