• Kotlety ze słodkich ziemniaków i czerwonej fasoli

Danie główne

Kotlety ze słodkich ziemniaków i czerwonej fasoli

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- szatkownica roto

SKŁADNIKI:

2 bataty średniej wielkości
2 cebule
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka oregano
Po ½ łyżeczki suszonego czosnku, ostrej i słodkiej papryki
2 puszki czerwonej fasoli
pól pęczka posiekanej kolendry
2 jajka
sól, pieprz do smaku
DO PODANIA:
guacamole albo salsa z pomidorów

Przepis podstawowy

1

Na ramieniu robota zamontuj szatkownicę roto z bębnęm o grubych oczkach

2

Bataty obierz i zetrzyj z pomocą  z pomocą szatkownicy roto. podobie uczyń z cebulą.

3

Na patelni rozgrzej olej i dodaj cebulę, smaż 5 minut, następnie dodaj bataty i smaż kolejne 10-15 minut aż zmiękną.

4

Do warzyw dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.

5

Fasolę wyłóż na sitko, przepłucz wodą, odsącz i przełóż do miski. Następnie rozgnieść fasolę widelcem, dodaj przestudzone bataty, jajko i posiekana kolendrę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj najlepiej ręką. Z masy ulep kotlety i odstaw je do lodówki na co najmniej godzinę.

6

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmaruj oliwą, następnie wyłóż na nią kotlety.
Piecz ok 25-30 minut, w połowie pieczenia obróć na drugą stronę. Podawaj z guacamole i salsą z pomidora.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.