• Kwiatowy malinowy sernik na zimno

Przystawka

Kwiatowy malinowy sernik na zimno

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

500 g sera twarogu mielonego z mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
2 galaretki przezroczyste np winogronowe
1 łyżeczka żelatyny
200 g malin świeżych
Kwiaty jadalne
Dodatkowe owoce np borówki, porzeczki, maliny, listki bazylii

Przepis podstawowy

1

Serek twarogowy wlizyc do miski, dodać maliny i całość dokładnie zmiksować.

2

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno w mikserze za pomocą trzepaczką. Całość przełożyć do sera i wymieszać.

3

Jedna galaretkę zalać 250 ml wrzącej wody, wymieszać. Kwiaty opłukać pod wodą. Na dnie foremki np na babkę wlać trochę galaretki, wlizyc na 3 minuty do zamrażalnika. Wyjąć, na galaretkę ułożyć kwiaty, owoce, listki. Ostrożnie zalać resztą gakaretki. Wstawić znowu na 3 minuty do zamrażalnika.

4

Drugą galaretkę zalać 250 ml wrzątku, wymieszać, dodać 1 łyżeczkę żelatyny. Odstawić az troszkę przestygnie.

5

Uruchomić mikser na małych obrotach, stopniowo wlać galaretkę cały czas mieszając.

6

Wyjąć formę z zamrażalnika, wlać do niej masę malinową. Wstawić do lodówki na noc lub 6 godz.

7

Zeby wyjac cuadto z firmy np sikoniwej nalać ciepłej wody do miski, wstawić formę z ciastem na 2 minuty, żeby delikatnie odeszło od ścianek. Odwrócić formę na talerz i ostrożnie zdjac formę. Ciasto na Talerz i ozdobić kwiatami i owocami.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.