• Owocowe ślimaczki

Deser

Owocowe ślimaczki

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto:
ok. 0,5 kg mąki pszennej
3 łyżki cukru
160 ml ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
1 jajko
2 żółtka
80g masła
masa serowa:
250 g sera półtłustego
2 łyżki proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego
2 łyżki cukru
1 żółtko
owoce: wedle upodobań: borówki, jagody, maliny, czereśnie, ...
lukier:
cukier puder
sok z cytryny
woda

Przepis podstawowy

1

Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. Z drożdży, 100 ml mleka, łyżki cukru, łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na ok. 15 minut. Rozpuścić w międzyczasie masło.

2

Mąkę, wyrośnięty zaczyn, jajko, żółtka, pozostałe mleko i cukier wyrobić robotem planetarnym z hakiem do ciasta drożdżowego. Pod koniec dodać ciepłe masło (ale uwaga - nie za gorące tak do 34 C) i wyrobić do wchłonięcia masła. Przykryć ,odstawić do wyrośnięcia, na ok. godzinę.

3

W międzyczasie przygotować masę serową. Jeśli nie mamy sera zmielonego, mielimy go w naszym robocie z przystawką do mielenia. Składniki masy serowej wymieszać.

4

Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować serem , posypać owocami, zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, pokroić, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 30 min do napuszenia. Włączyć piekarnik na 180 stopni. Piec 25 - 30 minut.

5

Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.