Deser
Owocowe ślimaczki
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. Z drożdży, 100 ml mleka, łyżki cukru, łyżki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na ok. 15 minut. Rozpuścić w międzyczasie masło.
2
Mąkę, wyrośnięty zaczyn, jajko, żółtka, pozostałe mleko i cukier wyrobić robotem planetarnym z hakiem do ciasta drożdżowego. Pod koniec dodać ciepłe masło (ale uwaga - nie za gorące tak do 34 C) i wyrobić do wchłonięcia masła. Przykryć ,odstawić do wyrośnięcia, na ok. godzinę.
3
W międzyczasie przygotować masę serową. Jeśli nie mamy sera zmielonego, mielimy go w naszym robocie z przystawką do mielenia. Składniki masy serowej wymieszać.
4
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować serem , posypać owocami, zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, pokroić, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić na 30 min do napuszenia. Włączyć piekarnik na 180 stopni. Piec 25 - 30 minut.
5
Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.