• Chleb kukurydziany z kminkiem i koprem

Danie główne

Chleb kukurydziany z kminkiem i koprem

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Nagrzej piekarnik do 200 stopni, natrzyj masłem brytwankę do chleba

2

Na małym ogniu, w patelni bez oleju, praż ziarna kminku i kopru, odstaw na później

3

Do misy robota dodaj mąkę, polentę kukurydzianą, proszek do pieczenia, przyprawy i wodę. Zamocuj w robocie hak do ciasta

4

W osobnej misce wymieszaj jajka, maślankę, roztopione masło i cukier puder. Mieszankę przelej do pozostałej zawartości misy robota. Włącz mieszanie.

5

Zawartość misy przełóż do brytwanki, posyp na wierzchu prażonymi wcześniej ziarnami kminku i kopru, piecz przez około 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika zaczekaj aż chleb ostygnie

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

ziarna kopru włoskiego
1 łyżeczka
zmielony koper włoski
1 łyżeczka
ziarna kminku
1 łyżeczka
zmielony kminek
1 łyżeczka
mąka
250g
polenta kukurydziana
250g
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
woda
50ml
sól
jajka
2 szt
maślanka
250ml
roztopione masło
60g
cukier puder
60g

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.