• Placuszki pyrkowo - cukiniowe

Danie główne

Placuszki pyrkowo - cukiniowe

  • Z mięsem
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- młynek uniwersalny

- szatkownica

SKŁADNIKI:

2 średnie cukinie
1 kg ziemniaków ( z poznańskiego pyry )
1 mała cebula
1 jajko
1 łyżka mąki
olej rzepakowy do smażenia
1 filet z indyka
1 puszka mleczka kokosowego
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
curry

Przepis podstawowy

1

Ziemniaki i cebulę obrać. Cukinię i ziemniaki umyć. Wszystkie warzywa za pomocą szatkownicy zetrzeć na "małych oczkach".

2

Całość posolić i bardzo mocno odcisnąć nadmiar wody. Dodać mąkę, jajko, pieprz i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.

3

Filet z indyka pokroić w drobne medaliony. Mięso podsmażyć na patelni, po czym przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz papryka słodką.

4

Usmażone mięso zalać mleczkiem kokosowym, wsypać dużą ilość curry. Gotować do momentu, aż sos zgęstnieje.

5

Na patelni rozgrzać olej, nakładać przygotowaną masę, formując placuszki. Smażyć z obu stron, aż placuszki będą złotego koloru.

6

Upieczone placuszki wyłożyć na papierowy ręcznik i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

7

Placuszki układać na talerzu zalewając jedwabnym kokosowym sosem z dodatkiem indyka.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.