Deser
Czar wiśni z białą czekoladą
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- hak do ciasta
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, żółtka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto hakiem do ciasta.
2
Wyrobione ciasto na gładką masę bez grudek podzielić na dwie części, do obu dodać kakao i dokładnie połączyć.
3
Białka ubić na sztywną, gęstą pianę, za pomocą trzepaczki, a następnie dodawać powolutku 1 szklankę cukru. Pod koniec ubijania dodać 25 g poszatkowanej za pomocą młynka uniwersalnego białej czekolady oraz likier wiśniowy.
4
Na natłuszczoną blachę "skubać" małymi kawałkami jedną część ciasta, Ułożyć grubą warstwę owoców. No owoce wyłożyć pianę z białek. Na to "skubać" drugą część ciasta.
5
Tak przygotowane ciasto piec w temp. 180 stopni ok 40-50 minut.
6
Poszatkować pozostałą czekoladę i po upieczeniu, kiedy ciasto ostygnie, posypać je. Smacznego !!!