• Czar wiśni z białą czekoladą

Deser

Czar wiśni z białą czekoladą

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- hak do ciasta

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

0,5 kg mąki pszennej
6 jajek
kostka masła
3 łyżki drobnego cukru do ciasta
1 szklanka drobnego cukru do piany z białek
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
0,5 - 1 kg wiśni
50 g białej czekolady
3 łyżki likieru wiśniowego

Przepis podstawowy

1

Mąkę przesiać do miski, dodać masło, żółtka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto hakiem do ciasta.

2

Wyrobione ciasto na gładką masę bez grudek podzielić na dwie części, do obu dodać kakao i dokładnie połączyć.

3

Białka ubić na sztywną, gęstą pianę, za pomocą trzepaczki, a następnie dodawać powolutku 1 szklankę cukru. Pod koniec ubijania dodać 25 g poszatkowanej za pomocą młynka uniwersalnego białej czekolady oraz likier wiśniowy.

4

Na natłuszczoną blachę "skubać" małymi kawałkami jedną część ciasta, Ułożyć grubą warstwę owoców. No owoce wyłożyć pianę z białek. Na to "skubać" drugą część ciasta.

5

Tak przygotowane ciasto piec w temp. 180 stopni ok 40-50 minut.

6

Poszatkować pozostałą czekoladę i po upieczeniu, kiedy ciasto ostygnie, posypać je. Smacznego !!!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.