Danie główne

Domowe pappardelle z szynką parmeńską

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

MAKARON: 

1.

Mąkę przesiej do misy robota.

Do mąki wbij jajka i dodatkowe żółtka oraz sól.

Unieś ramię robota, zamontuj hak do ciasta, wymieszaj ciasto i zagniataj około 3 minuty z prędkością 4

Ciasto powinno być dość twarde i jednocześnie lekko sprężyste.

2.

Wyrobione ciasto zawiń folią spożywczą i odstaw na blat na 1 i 1/2 godziny.

3.

Podziel ciasto na 4 równe części.

4.

Każdą z części rozgnieć najpierw delikatniw dłonią na ok. 1/2 cm placek a następnie kilkakrotnie

przepuścić przez wałkowarkę zaczynając od pozycji „0” kończąc na „2”.

5.

Rozwałkowane jak najcieniej ciasto pokrój na płaty lasagne i układaj na stolnicy każdorazowo

podsypując mąką aby się nie sklejały.

6.

Na ramieniu robota zamontuj przystawkę do makaronu tagliatelle. Uruchom robot ustawiając prędkość w pozycję „1”

Każdy płat umieść w przystawce do makaronu papardelle, wykrojony makaron podsyp mąką. 

7.

Gotuj 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie. Pamiętaj by na każde 100 g makaronu przygotować 1 litr wody.

8.

Szynkę parmeńską podziel, skrop oliwą

pomidorki koktajlowe podsmaż krótko na oliwie z czosnkiem i rozmarynem

całość wymieszaj, posól, posyp posiekaną ¼ papryczki chili oraz serem korycińskim.

 

Można dodać natkę pietruszki 

 

MAKARON:

 

Mąkę przesiej do miski robota.

 

Do mąki wbij jajka i dodatkowe żółtka oraz sól.

 

Unieś ramię robota, zamontuj hak do ciasta, wymieszaj ciasto i zagniataj około 3 minuty z prędkością 4

Ciasto powinno być dość twarde i jednocześnie lekko sprężyste.

 

Wyrobione ciasto zawiń folią spożywczą i odstaw na blat na 1 i 1/2 godziny.

 

Podziel ciasto na 4 równe części.

 

Każdą z części rozgnieć najpierw dłonią na ok. 1/2 cm placek a następnie kilkakrotnie

przepuścić przez wałkowarkę zaczynając od pozycji „0” kończąc na „2”.

 

Rozwałkowane jak najcieniej ciasto pokrój na płaty lasagne i układaj na stolnicy każdorazowo

podsypując mąką aby się nie sklejały.

 

Na ramieniu robota zamontuj przystawkę do makaronu tagliatelle. Uruchom robot ustawiając prędkość w pozycję „1”

 

Każdy płat umieść w przystawce do makaronu papardelle, wykrojony makaron podsyp mąką.

Gotuj 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie. Pamiętaj by na każde 100 g makaronu przygotować 1 litr wody.

 

Szynkę parmeńską podziel, skrop oliwą

 

pomidorki koktajlowe podsmaż krótko na oliwie z czosnkiem i rozmarynem

 

całość wymieszaj, posól, posyp posiekaną ¼ papryczki chili oraz serem korycińskim.

 

Można dodać natkę pietruszki

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- wałkowarka do makaronu

- wykrojnik do spaghetti

SKŁADNIKI:

MAKARON:
300 g mąki pszennej (typ 650)
2 jajka ( duże)
4 żółtka (z dużych jaj)
1/3 łyżeczki soli
DODATKI:
100 g szynki parmeńskiej
50 g sera korycińskiego
1 papryczka chili
6 łyżek oliwy z oliwek
gałązka rozmarynu
2 ząbki czosnku
8 pomidorków koktajlowych


Do przyozdobienia:

ser koryciński
gałązka rozmarynu

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.