Danie główne
Domowe tagliatelle z sosem owocowym
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- blender
- wałkowarka do makaronu
- wykrojnik do spaghetti
SKŁADNIKI:
Do przyozdobienia:
Przepis podstawowy
MAKARON:
1.
Mąkę przesiej do miski robota.
Do mąki wbij jajka i dodatkowe żółtka oraz sól.
2.
Unieś ramię robota, zamontuj hak do ciasta, wymieszaj ciasto i zagniataj około 3 minuty z prędkością 4
Ciasto powinno być dość twarde i jednocześnie lekko sprężyste.
3.
Wyrobione ciasto zawiń folią spożywczą i odstaw na blat na 1 i 1/2 godziny.
4.
Podziel ciasto na 4 równe części.
5.
Na ramieniu robota zamontuj wałkowarkę
Każdą z części rozgnieć najpierw dłonią na ok. 1/2 cm placek a następnie kilkakrotnie
przepuścić przez wałkowarkę zaczynając od pozycji „0” kończąc na „2”.
Rozwałkowane jak najcieniej ciasto pokrój na płaty lasagne i układaj na stolnicy każdorazowo
podsypując mąką aby się nie sklejały.
6.
Na ramieniu robota zamontuj przystawkę do makaronu tagliatelle. Uruchom robot ustawiając prędkość w pozycję „1”
Każdy płat umieść w przystawce do makaronu tagliatelle, wykrojony makaron podsyp mąką.
7.
Gotuj 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie. Pamiętaj by na każde 100 g makaronu przygotować 1 litr wody.
SOS OWOCOWY:
1.
Owoce umyj, umieść w blenderze, zamknij pokrywę blendera.
Blender zamontuj na ramieniu robota. Miksuj 1 minutę z prędkością „4”
Makaron smakuje doskonale w towarzystwie sosu i gęstej śmietany