Zupa
Chłodnik z buraków - Litewska inspiracja
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
- blender
- malakser
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Do przyozdobienia:
Przepis podstawowy
1.
Na ramieniu robota zamontuj malakser z tarczami o grubych oczkach. Ustaw prędkość pracy robota na „3”.
Z pomocą malaksera zetrzyj buraki, usuń malakser i odstaw wraz z burakami na bok.
2.
W misie robota umieść olej, w ramieniu zamontuj mieszadło uniwersalne oraz mieszadło elastyczne do wysokich temperatur
rozgrzej olej do 160°C następnie wrzuć na 45 sekund nie obrane ząbki czosnku. Po wskazanym czasie wyciągnij czosnek.
3.
W misie robota umieść buraczki, zamontuj osłonę, uruchom robot na prędkość min. Smaż buraczki przez 10 minut.
Po 10 minutach do buraczków dodaj bulion, duś przez 30-40 minut stale mieszając.
Gdy buraczki będą idealnie miękkie, jeszcze ciepłe przelej do blendera, dodaj sól, pieprz i miksuj przez 2 minuty z prędkością „5”
powstałą masę przelej do misy i gotuj jeszcze 5 minut w temperaturze 110 °C
4.
Następnie schłódź do temperatury pokojowej, po czym umieść w lodówce na 3-4h
podawaj z kwaśną śmietaną oraz cząstkami sękacza