Zupa

Chłodnik z buraków - Litewska inspiracja

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1.

Na ramieniu robota zamontuj malakser z tarczami o grubych oczkach. Ustaw prędkość pracy robota na „3”.

Z pomocą malaksera zetrzyj buraki, usuń malakser i odstaw wraz z burakami na bok.

2.

W misie robota umieść olej, w ramieniu zamontuj mieszadło uniwersalne oraz mieszadło elastyczne do wysokich temperatur

rozgrzej olej do 160°C następnie wrzuć na 45 sekund nie obrane ząbki czosnku. Po wskazanym czasie wyciągnij czosnek.

3.

W misie robota umieść buraczki, zamontuj osłonę, uruchom robot na prędkość min. Smaż buraczki przez 10 minut.

Po 10 minutach do buraczków dodaj bulion, duś przez 30-40 minut stale mieszając.

Gdy buraczki będą idealnie miękkie, jeszcze ciepłe przelej do blendera, dodaj sól, pieprz i miksuj przez 2 minuty z prędkością „5”

powstałą masę przelej do misy i gotuj jeszcze 5 minut w temperaturze 110 °C

4.

Następnie schłódź do temperatury pokojowej, po czym umieść w lodówce na 3-4h

podawaj z kwaśną śmietaną oraz cząstkami sękacza

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- blender

- malakser

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

500 g buraków czerwonych
50 ml oleju rzepakowego
200 ml bulionu
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
50 g sękacza litewskiego


Do przyozdobienia:

gałązka rozmarynu
czerwona porzeczka

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.