Deser

Kremowy deser cytrynowy

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło uniwersalne

SKŁADNIKI:

2 jajka
2 żółtka
160 g
80 g schłodzonego masła
Sok z 2 cytryn
Skórka otarta z 2 cytryn
ciasteczka amaretti
garść owoców sezonowych


Do przyozdobienia:

ciasteczka amaretti
gałązka czerwonej porzeczki

Przepis podstawowy

1.

KREM:

Cytryny sparz, wyszoruj i otrzyj z nich skórkę.

2.

Następnie zamontuj na ramieniu robota wyciskarkę do cytrusów z pomocą wyciskarki, wyciśnij sok z cytryn.

3.

Unieś ramię robota, zamontuj trzepaczkę oraz mieszadło uniwersalne, do misy robota wlej dwa jajka i 2 żółtka, dodaj cukier. Uruchom robot ustawiając prędkość „3” oraz temperaturę misy na 67°C

stale mieszając, ogrzewaj krem do momentu gdy zgęstnieje niczym budyń teraz dodaj sok z cytryny, skórkę, masło i mieszaj do zgęstnienia kremu, zwiększając temperaturę do 71°C

4.

Krem przestudź, następnie szprycuj bądź wykładaj w zależności od potrzeb

DESER:

W pucharku na przemian umieszczaj ciasteczka amaretti i krem cytrynowy, bogato udekoruj owocami i bitą śmietaną

 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.