Deser

Cantuccini - włoskie ciasteczka na każdą okazję

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1.

Zamontuj trzepaczkę, wbij jaja do misy, ubijaj je wraz z cukrem przez 4 minuty, ustawiając prędkość pracy robota na „4”.

Gdy jaja zamienią się w aksamitną masę dodaj ekstrakt i olejek pomarańczowy. Miksuj 1 minutę.

2.

Unieś ramię robota, zamień trzepaczkę na mieszadło „K”, do masy jajecznej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wsyp migdały po czym wszystko dokładnie wymieszaj ustawiając prędkość pracy robota na „3”. Mieszaj około 2 minut na koniec lekko podsyp mąką.

Ciasto podziel na 4 części. Obsyp dłonie mąką, uformuj z ciasta podłużny chlebek o długości około 20 cm. „paluch” ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piecz w temperaturze 175°C przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze.

Wyjmij i wystudź.

3.

Po wystudzeniu pokrój nożem z piłką na 1-centymetrowe kromeczki, na ukos.

Kromeczki ułóż na blaszce i podpiecz z obu stron przez około 7 minut z każdej strony. Piecz w temperaturze 180 ° C, aż wyschną i zrobią się chrupiące.

 

Tak przygotowane cantuccini można przechowywać w pojemniku przez 6 miesięcy.

Zamontuj trzepaczkę, wbij jaja do misy, ubijaj je wraz z cukrem przez 4 minuty, ustawiając prędkość pracy robota na „4”.
Gdy jaja zamienią się w aksamitną masę dodaj ekstrakt i olejek pomarańczowy. Miksuj 1 minutę.
Unieś ramię robota, zamień trzepaczkę na mieszadło „K”, do masy jajecznej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wsyp migdały po czym wszystko dokładnie wymieszaj ustawiając prędkość pracy robota na „3”. Mieszaj około 2 minut na koniec lekko podsyp mąką.
Ciasto podziel na 4 części. Obsyp dłonie mąką, uformuj z ciasta podłużny chlebek o długości około 20 cm. „paluch” ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz w temperaturze 175°C przez 25 minut, aż będzie złotobrązowe i twardsze.
Wyjmij i wystudź.Po wystudzeniu pokrój nożem z piłką na 1-centymetrowe kromeczki, na ukos.
Kromeczki ułóż na blaszce i podpiecz z obu stron przez około 7 minut z każdej strony. Piecz w temperaturze 180 ° C, aż wyschną i zrobią się chrupiące. 
Tak przygotowane cantuccini można przechowywać w pojemniku przez 6 miesięcy.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

1 duże jajko
90 g drobnego cukru,
250 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów,
1 łyżeczka olejku pomarańczowego,
100 g całych obranych migdałów

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.