Deser
Chałka drożdżowa ze śliwkami
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Śliwki umieść w miseczce, zalej je wrzącą wodą, mocz przez 10minut i odcedź.
2.
Na ramieniu robota zamontuj hak do ciasta.
Do misy robota wlej letnie mleko, dodaj cukier, masło, jajo, drożdże oraz mąkę.
Mieszaj ciasto z prędkością „2” przez 5 minut. Gdy będzie dobrze wyrobione, przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i ręcznie zagnieć ze śliwkami pociętymi na drobne cząstki.
3.
Ciasto wyłóż na obsypany mąką blat lub stolnicę, przykryj miską ceramiczną lub metalową i umieścić na 1 godzinę w ciepłym miejscu, żeby podwoiła się jego objętość..
4.
Piekarnik rozgrzej do 200°C . Na jego dnie ustaw misę z wodą.
5.
Blaszkę wysmaruj masłem, obsyp mąką. Ciasto podziel na trzy jednakowej wielkości części. Z każdej części uformuj wałek długości około 45 cm. Ułóż te wałki obok siebie, ścisnąć je lekko z jednego końca, przekładaj nad środkowym wałkiem na przemian ten z lewej i prawej strony.
6.
W miseczce wymieszaj widelcem żółtko z mlekiem. Posmaruj nim wierzch chałki piecz 30 minut.
Doskonale smakuje ze świeżym masłem i konfiturą