Danie główne
Knedle ziemniaczane z makiem
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wystudź.
2.
Na ramieniu robota zamontuj młynek uniwersalny wypełniony makiem. Uruchom robot ustawiając prędkość w pozycję „3”
3.
Mak będzie doskonale zmielony po około 2 minutach.
Przesyp mak do rondelka, zalej mlekiem, dodaj 3 łyżki cukru, gotuj do miękkości.
4.
Unieś ramię robota, zamontuj mieszadło „K”. W misie robota umieść letnie ziemniaki. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję „3” mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Wystudź.
5.
Do ostudzonych ziemniaków dodaj mąkę, jajko oraz szczyptę sol ustaw prędkość pracy robota w pozycję „2” w razie potrzeby oprósz ciasto mąką. Mieszaj około 30 sekund
z tak przygotowanego ciasta, formuj kulki wielkości moreli, każdą kulkę rozpłaszcz na dłoni na cienki placuszek.
Na środku umieścić nieco maku, dokładnie zlep brzegi i uformuj knedla.
Odkładaj knedle na oprószoną mąką stolnicę lub blat kuchenny.
6.
Zagotuj duży garnek wody, lekko ją osól, wrzucaj knedle na wrzątek.
Gdy woda ponownie się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię.
Knedle wyjmuj łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach.
7.
Bułkę tartą zrumień na suchej patelni, gdy będzie złocista dodaj masło i wymieszaj całość. Knedle obtaczaj w bułce z masłem. Świetnie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany