Danie główne

Bigos z młodą kapustą

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- malakser

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

2 kg młodej kapusty (1 główka)
1 kg młodej kapusty kiszonej
2 łyżki przecieru pomidorowego
200 g kiełbasy wędzonej
100 g boczku surowego wędzonego
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
sól
pieprz
papryka słodka wędzona
300 ml bulionu

Przepis podstawowy

1.

Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w noże.

2.

Kapustę kiszoną przelej 2 razy zimną wodą, umieść w malakserze wyposażonym w noże, siekaj 5 sekund ustawiając prędkość pracy robota na „3”

przełóż do innego naczynia

3.

kapustę białą podziel na mniejsze części, kolejno umieszczaj w malakserze wyposażonym w tarczę do siekania kapusty

przełóż do innego naczynia.

4.

Unieś ramię robota, zamontuj mieszadło uniwersalne oraz mieszadło elastyczne.

5.

Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, umieść w misie robota. Ustaw temperaturę misy na 160°C uruchom robot ustawiając pokrętło w pozycję „min”

6.

Gdy boczek i kiełbasa będą już rumiane, dodaj kapustę kiszoną i połowę bulionu zmień temperaturę misy na 110°C gotuj 10 minutach

dodaj białą kapustę oraz wszystkie przyprawy, gotuj 15 minutach

7.

na koniec dodaj przecier pomidorowy, duś jeszcze 5 minut.

Można podawać z pieczywem lub ziemniakami

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.