Deser

Tort biszkoptowy z kremem śmietankowym

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

CIASTO:
7 jaj
250 g cukru
250 g mąki pszennej
100 g maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (nie koniecznie)
KREM:
300 g śmietanki 30 %
250 g sera mascarpone - klasyczne, mniejsze opakowanie
3 czubate łyżki drobnego cukru
400 g marmolada morelowa

Przepis podstawowy

1.

Wszystkie produkty powinny posiadać temperaturę pokojową.

2.

Piekarnik nagrzej do 180° C góra dół bez termoobiegu

Formę o średnic 24/26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki pozostaw nie wyłożone i ie smarowane masłem.

3.

Unieś ramię robota, zamontuj trzepaczkę.

4.

Do misy robota wbij 7 białek, żółtka pozostaw w miseczce obok.

Białka ubij na sztywno ustawiając prędkość pracy robota na „5” po 1 minucie dodaj 1 łyżkę cukru, kolejne łyżki dodawaj co 45/60 sekund aż cały cukier zostanie wykorzystany. Od tego momentu ubijaj jeszcze 5 minut na koniec dodając żółtka.

5.

W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki, tak otrzymaną mieszankę dodawaj do ubitej masy, stopniowo, dzieląc suchą mieszankę na 3 porcje.
Za każdym razem gdy dodasz suche składniki, uruchom robot na 6-8 sekund ustawiając prędkość pracy na „2”

6.

masę przelej do formy i piecz 40 minut w temperaturze 165°C

7.

Upieczony biszkopt wystudź i podziel na 2 lub 3 części.

Wszystkie składniki kremu umieść w misie robota i odstaw na 2 h do lodówki.

8.

Misę wyjmij z lodówki, umieść w podstawie robota, w ramieniu robota zamontuj trzepaczkę.
Ustaw prędkość pracy robota w pozycję "3" po chwili stopniowo przejdź do pozycji "5"
Krem będzie gotowy po około 2 minutach ubijania.

9.

Biszkopt przesmaruj marmoladą następnie wyłóż warstwę kremu, przykryj kolejnym biszkoptem. Krem nadaje się również do przesmarowania boków tortu.

Tak przygotowany tort można udekorować owocami, czekoladą lub kwiatami jadalnymi

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.