Danie główne
Pierogi z truskawkami
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Unieś ramię robota, mąkę przesiej do misy robota, dodaj sól.
2.
Zamontuj hak do ciasta, który delikatnie wymiesza, a następnie wyrobi wspaniałe ciasto.
Ustaw prędkość na pozycję 3
3.
Masło połącz z wrzącą wodą,
teraz stopniowo bez pośpiechu wlewaj wodę z masłem do mąki
4.
Gdy cały płyn znajdzie się już w misie, dodaj żółtko i zaczekaj aż robot połączy wszystkie składniki zagniatając gładkie elastyczne ciasto, potrwa to około 2 minuty.
5.
Podnieś ramię robota, usuń hak do ciasta, wyciągnij ciasto z misy. Blat, lub stolnicę posyp mąką połóż kulę z ciasta i przykryj misą robota. Pozostaw na ok. 30 minut.
6.
Zamontuj wałkowarkę w przedniej części robota, ustaw ją w pozycję „0” z tak przygotowanego ciasta wycinaj koła. Na środku każdego koła umieść obsypaną cukrem truskawkę, zagnieć brzegi, gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Podawaj z kwaśną śmietaną lub bułką tartą przesamżoną na maśle