Deser

Lekki sernik cytrynowy z borówkami

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

300 g twarogu krajanki
200 ml śmietanki 30%
100g cukru
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki egzotyczne
200 g płatków owsianych
50 g gorzkiej czekolady
300 g borówek amerykańskich

Przepis podstawowy

1.

Unieś ramię robota, zamontuj trzepaczkę.
Śmietankę wlej do misy robota, dodaj cukier. Uruchom robot ustawiając prędkość w pozycję „5” śmietana będzie gotowa po około 2-3 minutach. Przełóż ją do osobnego naczynia i umieść w lodówce.

2.

Przygotuj galaretki cytrynowe w połowie wody podanej w przepisie.

3.

Na ramieniu robota zamontuj mieszadło „K”
W misie robota umieść twaróg. Uruchom robot ustawiając prędkość na „3” mieszaj twaróg aż powstanie z niego gładka masa. Teraz dodaj wystudzoną galaretkę, mieszaj dokładnie 3 minuty z prędkością „3” na koniec dodaj bitą śmietanę, jeszcze raz krótko wymieszaj całość.

4.

Formę wyłóż papierem do pieczenia, na dno wysyp płatki owsiane oraz pokruszoną czekoladę. Przykryj dno masą serową, wsyp połowę borówek, włóż do lodówki na 1 h

5.

w międzyczasie przygotuj galaretki egzotyczne zmniejszając ilość wody wskazanej w przepisie o połowę

6.

Wyjmij ciasto z lodówki, obsyp borówkami i zalej galaretką. Schładzaj 4-5 h

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.