• Tarta figowa z kremem z białej czekolady

Deser

Tarta figowa z kremem z białej czekolady

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Kruche ciasto
250 g mąki pszennej
120 g masła
1 jajo
1 łyżka cukru
1 łyżka zimnej wody
Krem z białą czekoladą
250 g serka mascarpone, schłodzonego
125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%
1/2 łyżeczki ekstraktu rozmarynowego
100 g białej czekolady

Przepis podstawowy

1

Kruche ciasto 1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut.​ 2. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o wymiarach 25 cm. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch, ryż lub metalowe kuleczki. Dzięki temu ciasto zachowa swoją formę podczas pieczenia, a brzegi nie opadną. 3. ​Tartę włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni. 4. Po 15 minutach ściągnij papier i obciążenie, a tartę piecz przez kolejne 25–30 minut, aż nabierze pięknego, złotego koloru. 6. Gotowe ciasto ostudź na kratce z piekarnika.

2

Krem z białą czekoladą 1. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. 2. Dodać ekstrakt, wymieszać szpatułką do połączenia. 3. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników i otrzymania gładkiego kremu. 4. Schłodzić w lodówce przez 2 h.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.