Deser
Tarta figowa z kremem z białej czekolady
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Kruche ciasto 1. Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 30 minut. 2. Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o wymiarach 25 cm. Zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wysyp groch, ryż lub metalowe kuleczki. Dzięki temu ciasto zachowa swoją formę podczas pieczenia, a brzegi nie opadną. 3. Tartę włóż na 15 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni. 4. Po 15 minutach ściągnij papier i obciążenie, a tartę piecz przez kolejne 25–30 minut, aż nabierze pięknego, złotego koloru. 6. Gotowe ciasto ostudź na kratce z piekarnika.
2
Krem z białą czekoladą 1. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. 2. Dodać ekstrakt, wymieszać szpatułką do połączenia. 3. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników i otrzymania gładkiego kremu. 4. Schłodzić w lodówce przez 2 h.