• Placki z cukinii i ciecierzycy

Przystawka

Placki z cukinii i ciecierzycy

  • Wege
  • Średni
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- blender

- malakser

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

1 średnia cukinia
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
pół łyżeczki kolendry w ziarnach
1/2 pęczka mięty
mąka jaglana lub dowolna inna, ewentualnie bułka tarta
mały jogurt naturalny
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przepis podstawowy

1

Korzystając z malaksera i tarki o grubych oczkach zetrzyj cukinię. Na patelni na łyżce oliwy z oliwek podsmaż startą cukinię, aż odparuje z niej woda.

2

Do misy blendera włóż ciecierzycę, dolej łyżkę oliwy z oliwek i zmiksuj na masę o konsystencji drobnych grudek.

3

Na suchej patelni podgrzej ziarna kuminu i kolendry, a następnie zmiel je w młynku.

4

Do misy robota włóż ciecierzycę, cukinię, zmielone przyprawy, posiekaną miętę i łyżkę oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj za pomocą mieszadła. Jeśli masa jest klejąca, dodaj taką ilość mąki, aby z masy można było ulepić placuszki.

5

Z masy uformuj kilka placków dowolnej wielości. Smaż placki na rozgrzanej patelni na łyżce oleju. Następnie odsącz placki na ręczniku papierowym.

6

Przygotuj dip jogurtowo-miętowy - zmiksuj w blenderze jogurt naturalny, ząbek czosnku i 1/4 pęczka mięty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z plackami.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.