Przystawka
Placki z cukinii i ciecierzycy
- Wege
- Średni
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
- blender
- malakser
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Korzystając z malaksera i tarki o grubych oczkach zetrzyj cukinię. Na patelni na łyżce oliwy z oliwek podsmaż startą cukinię, aż odparuje z niej woda.
2
Do misy blendera włóż ciecierzycę, dolej łyżkę oliwy z oliwek i zmiksuj na masę o konsystencji drobnych grudek.
3
Na suchej patelni podgrzej ziarna kuminu i kolendry, a następnie zmiel je w młynku.
4
Do misy robota włóż ciecierzycę, cukinię, zmielone przyprawy, posiekaną miętę i łyżkę oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj za pomocą mieszadła. Jeśli masa jest klejąca, dodaj taką ilość mąki, aby z masy można było ulepić placuszki.
5
Z masy uformuj kilka placków dowolnej wielości. Smaż placki na rozgrzanej patelni na łyżce oleju. Następnie odsącz placki na ręczniku papierowym.
6
Przygotuj dip jogurtowo-miętowy - zmiksuj w blenderze jogurt naturalny, ząbek czosnku i 1/4 pęczka mięty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z plackami.