Przystawka
Chleb pszenno - razowy na zakwasie
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Wszystkie składniki umieść w misie robota, zamontuj hak do ciasta.
2
Wyrabiaj ciasto przez 15 minut ustawiając prędkość na 1.
3
Gotowe ciasto przełóż do foremki o wymiarach ok 15x25 cm wysmarowanej masłem, wierzch chleba wyrównaj ręką zmoczoną w wodzie. Piec 1h 20 min., w temp. 180 ‘C, bez termoobiegu, (nie nagrzewać wcześniej piekarnika, wstawiamy do zimnego) Po upieczeniu wyjąć od razu z blachy, wierzch można posmarować wodą lub tłuszczem, żeby skórka
4
Chleb w foremce pozostaw do wyrośnięcia na ok. 9 godzin.
5
Piecz chleb 1 godzinę i 20 minut, w temperaturze 180°C, bez termoobiegu, (nie nagrzewaj wcześniej piekarnika).
6
Po upieczeniu wyjmij chleb od razu z formy, wierzch możesz posmarować wodą, żeby skórka była bardziej miękka.