• Chleb pszenno - razowy na zakwasie

Przystawka

Chleb pszenno - razowy na zakwasie

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

mąka pszenna - 500 g
mąka żytnia razowa - 250 g
otręby pszenne - 0,5 szklanki
nasiona - pestki dyni, słonecznika, siemię lniane - po 0,25 szklanki (opcjonalnie)
sól - 2,5 łyżeczki
letnia, przegotowana woda - 3 szklanki
zakwas - 3 łyżki

Przepis podstawowy

1

Wszystkie składniki umieść w misie robota, zamontuj hak do ciasta.

2

Wyrabiaj ciasto przez 15 minut ustawiając prędkość na 1.

3

Gotowe ciasto przełóż do foremki o wymiarach ok 15x25 cm wysmarowanej masłem, wierzch chleba wyrównaj ręką zmoczoną w wodzie. Piec 1h 20 min., w temp. 180 ‘C, bez termoobiegu, (nie nagrzewać wcześniej piekarnika, wstawiamy do zimnego) Po upieczeniu wyjąć od razu z blachy, wierzch można posmarować wodą lub tłuszczem, żeby skórka

4

Chleb w foremce pozostaw do wyrośnięcia na ok. 9 godzin.

5

Piecz chleb 1 godzinę i 20 minut, w temperaturze 180°C, bez termoobiegu, (nie nagrzewaj wcześniej piekarnika).

6

Po upieczeniu wyjmij chleb od razu z formy, wierzch możesz posmarować wodą, żeby skórka była bardziej miękka.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.