• Krewetki z sosem z białej czekolady i wasabi

Przystawka

Krewetki z sosem z białej czekolady i wasabi

  • Ryba
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $$
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- młynek uniwersalny

SKŁADNIKI:

16 krewetek tygrysich
pęczek zielonych szparagów mini
2 łyżki zielonej herbaty
proszek lub pasta wasabi
3/4 tabliczki białej czekolady
200 g śmietany 36% gęstej w kubeczku
sól, pieprz, cukier
odrobina masła i oliwy z oliwek

Przepis podstawowy

1

Oczyść krewetki (zdejmij pancerzyki i usuń jelito) i polej je łyżką oliwy z oliwek. Grilluj krewetki na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aż pancerzyki się zarumienią. Zdejmij z patelni.

2

Oderwij zdrewniałe końce szparagów. W osolonym wrzątku z odrobiną masła i cukru ugotuj do miękkości zielone szparagi - zajmie to około 4 minuty.

3

W młynku uniwersalnym rozdrobnij białą czekoladę na małe kawałki.

4

Zalej 2 łyżki zielonej herbaty szklanką wrzątku, aby powstał mocny napar.

5

Zamocuj mieszadło elastyczne i ustaw temperaturę na 120 stopni C, a prędkość mieszania w pozycję 3. Po 1 minucie do misy wlej napar z herbaty i śmietanę. Gotuj przez 3-4 minuty do zredukowania objętości. Po zredukowaniu objętości i zgęstnieniu sosu zmniejsz temperaturę do 0 st. C.

6

Dodaj rozdrobnioną czekoladę i 2 łyżeczki proszku lub pasty wasabi. Wymieszaj za pomocą mieszadła elastycznego. Spróbuj sos, jeśli jest zbyt mało ostry, dodaj wasabi.

7

Rozłóż na 4 talerze po 4 krewetki i kilka szparagów. Polej wszystko białym sosem. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.