Przystawka
Krewetki z sosem z białej czekolady i wasabi
- Ryba
- Łatwy
- Do 30 min
- $$
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Oczyść krewetki (zdejmij pancerzyki i usuń jelito) i polej je łyżką oliwy z oliwek. Grilluj krewetki na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aż pancerzyki się zarumienią. Zdejmij z patelni.
2
Oderwij zdrewniałe końce szparagów. W osolonym wrzątku z odrobiną masła i cukru ugotuj do miękkości zielone szparagi - zajmie to około 4 minuty.
3
W młynku uniwersalnym rozdrobnij białą czekoladę na małe kawałki.
4
Zalej 2 łyżki zielonej herbaty szklanką wrzątku, aby powstał mocny napar.
5
Zamocuj mieszadło elastyczne i ustaw temperaturę na 120 stopni C, a prędkość mieszania w pozycję 3. Po 1 minucie do misy wlej napar z herbaty i śmietanę. Gotuj przez 3-4 minuty do zredukowania objętości. Po zredukowaniu objętości i zgęstnieniu sosu zmniejsz temperaturę do 0 st. C.
6
Dodaj rozdrobnioną czekoladę i 2 łyżeczki proszku lub pasty wasabi. Wymieszaj za pomocą mieszadła elastycznego. Spróbuj sos, jeśli jest zbyt mało ostry, dodaj wasabi.
7
Rozłóż na 4 talerze po 4 krewetki i kilka szparagów. Polej wszystko białym sosem. Smacznego!