Przystawka
Spring rolls z kaczką i mango
- Z mięsem
- Średni
- Do 30 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- malakser
- wyciskarka do cytrusów
- młynek uniwersalny
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Pierś z kaczki włóż na zimną patelnię skórą (uprzednio naciętą) do dołu, następnie włącz dużą moc kuchenki i smaż kaczkę około 10-15 minut do wytopienia się tłuszczu ze skóry. Kiedy skórka będzie już chrupiąca, przewróć kaczkę na drugą stronę na kolejne 5-7 minut. Zdejmij mięso z patelni, aby odpoczęło. Po kilkunastu minutach pokrój pierś z kaczki w słupki. Dopraw solą i pieprzem.
2
Korzystając z tarki do tarcia w słupki (julienne) pokrój kalarepę, marchewkę i ogórek. Posiekaj cebulę dymkę, obierz i pokrój mango w słupki.
3
Korzystając z wyciskarki do cytrusów, wyciśnij sok z 1 limonki i połowy pomarańczy.
4
W młynku posiekaj 1 papryczkę chili i 2 cm imbiru. Dodaj do młynka sok z limonki i pomarańczy, sos sojowy, olej sezamowy i brązowy cukier, a następnie wszystko wymieszaj.
5
W ciepłej wodzie nalanej do miski mocz przez około 15 sekund arkusz papieru ryżowego, następnie ułóż go na talerzu nakrytym ściereczką. Na arkuszu połóż sałatę lub rukolę, pocięte w słupki warzywa i mango, oraz kaczkę. Zawiń rolkę. Czynność powtarzaj, aby powstało 20 rolek. Polej rolki sosem. Smacznego!