• Tartaletki z cukinią, papryką, fetą i chili

Przystawka

Tartaletki z cukinią, papryką, fetą i chili

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

- malakser

- młynek uniwersalny

- kostkarka

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:
150 g mąki
szczypta soli
75 g zimnego masła + odrobina do posmarowania formy
50 ml bardzo zimnej wody
Nadzienie:
2 małe cukinie
1 papryka czerwona
1 mała cebula
1 kostka greckiej fety
1 mała papryczka chili
sól, pieprz, oregano, estragon
olej do smażenia
Masa śmietankowa:
250 ml śmietanki 30% z kartonika
3 żółtka
80 g parmezanu lub gruyere + 30 g do posypania gotowej tarty
sól, pieprz świeżo mielony
szczypta gałki muszkatołowej

Przepis podstawowy

1

Zamontuj mieszadło K. Do misy robota wsyp mąkę, sól, dodaj posiekane masło i wodę. Uruchom robota. Po wyrobieniu ciasta uformuj je w kulę i zawiń je w folię spożywczą, a następnie schowaj do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie cienko rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie (grubość ok. 3 mm). Wykrój 4 koła wielkości posiadanych foremek.

2

Formy na tartę posmaruj masłem i przykryj ciastem, wykładając dno i brzegi. Nakłuj widelcem, przytnij do wysokości foremek i wstaw do lodówki na kolejne 15-30 minut. Piekarnik rozgrzej do 190°C (góra-dół). Na ciasto znajdujące się w formach połóż obciążenie, np. suchą fasolę. Wstaw przygotowane foremki do nagrzanego piekarnika, piecz przez 15 minut, następnie zdejmij obciążenie i piecz przez kolejne 10 minut do lekkiego zarumienienia. Wyciągnij, aby ciasta przestygły. Zmniejsz temperaturę do 170 stopni.

3

Korzystając z malaksera pokrój cukinię na plasterki, a cebulę na piórka. W kostkarce pokrój paprykę czerwoną na kosteczki. Posiekaj chili w młynku uniwersalnym. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj warzywa i smaż przez kilka minut do miękkości. Przypraw solą, pieprzem, oregano i estragonem. Tak przygotowane nadzienie wyłóż do tartaletek. Do każdej tartaletki włóż kilka kostek sera feta.

4

Przy pomocy młynka uniwersalnego posiekaj parmezan na wiórki. Zamontuj trzepaczkę. Do misy blendera włóż śmietankę, żółtka, parmezan i przyprawy. Na mocy 4 wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. Tak powstałą masą polej gotowe tartaletki.

5

Posyp tartaletki pozostałym serem, udekoruj plasterkami chili. Włóż do piekarnika na 20-25 minut, do ścięcia się masy. Smacznego!

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.