Deser
Biszkopt z musem truskawkowym i glazura czekoladową
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- blender
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do misy wlewamy białka, dajemy szczyptę soli, ubijamy stopniowa zwiększając prędkość. Gdy biała zaczną się spienia dodajemy cukier łyżka po lyzce, aż do całkowitego rozpuszczenia. Gdy piana będzie ubitą zmniejszany obroty do 2 i dodajemy po żółtku tylko do momentu połączenia się masy. Łączymy ze sobą mąki i przesiewany przez sito. Za pomocą szpatułki, delikatnie łączymy z wcześniej ubitą pianka. Przelewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 150' przez 40min.
2
Mus truskawkowy: Truskawki myjemy i umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i zagotowujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Żelatynę zalewamy 3 łyżeczkami wody i odstawiamy na 8min do napęcznienia. Ściągamy z ognia truskawki, i blendujemy w blenderze. Przelewamy do garnka, jeszcze raz zagotowujemy i wyłączamy palnik. Dodajemy napecznialą żelatynę. Mieszamy do jej rozpuszczenia się. Truskawki studzimy i w międzyczasie wlewamy schłodzoną śmietankę do misy. Za pomocą trzepaczki ubijamy, aż powstanie bitą śmietana. Dodajemy ja do truskawek.
3
Na dno silikonowych foremek dajemy 2 łyżki stołowe musu. Z biszkoptu wycinamy kółka. Biszkoptowe kółeczka umieszczamy na misie truskawkowym, który znowu zalewamy musem truskawkowym. Robimy tak do momentu uzupełnienia foremki. Wkładamy do zamrażarki na 30min
4
Zmrożone biszkopciki, przełożone musem, wyciągamy z foremek i układamy na kratce.
5
Do garnka dodajemy wodę, kakao i śmietankę. Nie zagotowujemy. Dodajemy napecznialą żelatynę i rozpuszczamy ja. Czekamy aż glazura ostygnie
6
Wcześniej przygotowaną glazurę polewamy po schłodzonych biszkopcikach z musem.