• Biszkopt z musem truskawkowym i glazura czekoladową

Deser

Biszkopt z musem truskawkowym i glazura czekoladową

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- blender

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
Mąka pszenna 145g
Mąka ziemniaczana 45g
Jaja 4 szt
Cukier 175g
Szczypta soli
Mus truskawkowy:
Truskawki 400g
Śmietanka 36%
Cukier 100g
Żelatyna 7g
Glazura czekoladowa:
Cukier 200g
Woda 100ml
Kakao 75g
Śmietanka 36% 125ml
Żelatyna 3 łyżeczki (10g)

Przepis podstawowy

1

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do misy wlewamy białka, dajemy szczyptę soli, ubijamy stopniowa zwiększając prędkość. Gdy biała zaczną się spienia dodajemy cukier łyżka po lyzce, aż do całkowitego rozpuszczenia. Gdy piana będzie ubitą zmniejszany obroty do 2 i dodajemy po żółtku tylko do momentu połączenia się masy. Łączymy ze sobą mąki i przesiewany przez sito. Za pomocą szpatułki, delikatnie łączymy z wcześniej ubitą pianka. Przelewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 150' przez 40min.

2

Mus truskawkowy: Truskawki myjemy i umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i zagotowujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Żelatynę zalewamy 3 łyżeczkami wody i odstawiamy na 8min do napęcznienia. Ściągamy z ognia truskawki, i blendujemy w blenderze. Przelewamy do garnka, jeszcze raz zagotowujemy i wyłączamy palnik. Dodajemy napecznialą żelatynę. Mieszamy do jej rozpuszczenia się. Truskawki studzimy i w międzyczasie wlewamy schłodzoną śmietankę do misy. Za pomocą trzepaczki ubijamy, aż powstanie bitą śmietana. Dodajemy ja do truskawek.

3

Na dno silikonowych foremek dajemy 2 łyżki stołowe musu. Z biszkoptu wycinamy kółka. Biszkoptowe kółeczka umieszczamy na misie truskawkowym, który znowu zalewamy musem truskawkowym. Robimy tak do momentu uzupełnienia foremki. Wkładamy do zamrażarki na 30min

4

Zmrożone biszkopciki, przełożone musem, wyciągamy z foremek i układamy na kratce.

5

Do garnka dodajemy wodę, kakao i śmietankę. Nie zagotowujemy. Dodajemy napecznialą żelatynę i rozpuszczamy ja. Czekamy aż glazura ostygnie

6

Wcześniej przygotowaną glazurę polewamy po schłodzonych biszkopcikach z musem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.