• Tiramisu na biszkopcie

Deser

Tiramisu na biszkopcie

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło uniwersalne

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
Mąka pszenna 160g
Mąka ziemniaczana 60g
Cukier 200g
Jajka 5 szt.
Szczypta soli
Masa:
Mascarpone 500g
Jajka 6 szt
Cukier puder 8 łyżek stołowych
Likier czekoladowy bezalkoholowy 60ml
Nasączenie:
Czarna kawa 200ml
Likier kokosowy bezalkoholowy 50 ml
Posypka:Kakao

Przepis podstawowy

1

Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na gęstą pianę, dodać żółtka. Delikatnie wymieszać. Połączyć mąki i przesiać przez sito do masy. Przelać do formy. Piec w temperaturze 150' przez 35min. Po upieczeniu ostudzić.

2

Masa: Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier puder i ubić . Dodać mascarpone i likier czekoladowy. Wymieszać. Białka ubić na puszystą pianę i dodać do gotowej masy.

3

Zaparzyć 2 filiżanki kawy. Dolać likier kokosowy.

4

Podzielić biszkopt na 3 płaty. Na dno formy położyć pierwszy blat. Nasączyć go kawą. Na blat dodać masę i posypać kakao. Powtórzyć każdą czynność aż do wykończenia składników.

5

Wstawić do lodówki na 40 min

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.