• Paluchy drożdżowe z czosnkiem i ziołami

Przystawka

Paluchy drożdżowe z czosnkiem i ziołami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Składniki
1 kg mąki pszennej
kostka drożdży (100g)
2 łyżki cukru
2 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
pół łyżeczki soli
odrobina oleju (by ciasto się nie kleiło)
SMAROWIDŁO CZOSNKOWO -ZIOŁOWE
2 jajka
4 łyżki oleju
zioła prowansalskie
kilka ząbków czosnku (ja daje dużo - lubię jego intensywny smak )
szczypta soli
kminek - może ale nie musi być

Przepis podstawowy

1

Zrobić rozczyn; drożdże pokruszyć z cukrem, 3-4 łyżami ciepłego mleka, 2 łyżami mąki. Rozrobić i pozostawić do wyrośniecia

2

Do miski wsypać 3/4 mąki, jajka, pozostałe mleko i mąkę dodać zaczyn.Zamontować hak do ciasta . Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lekkiego wyrośnięcia.

3

Smarowidło; jajka roztrzepać, dodać olej, zioła i sól. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z ziołami.

4

Gdy ciasto trochę urośnie, przełożyć na stolnicę i rwać po kawałku. Każdy kawałek lekko oprószyć mąką rozwałkować i kroić paski (2-3cm szerokości) długość dowolna.

5

Każdy pasek smarować smarowidłem czosnkowym, złożyć na pół i skręcać w przeciwne strony.

6

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jeszcze raz po wierzchu smarowidłem.

7

Wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika i piec ok 15 min, do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.