Przystawka
Paluchy drożdżowe z czosnkiem i ziołami
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Zrobić rozczyn; drożdże pokruszyć z cukrem, 3-4 łyżami ciepłego mleka, 2 łyżami mąki. Rozrobić i pozostawić do wyrośniecia
2
Do miski wsypać 3/4 mąki, jajka, pozostałe mleko i mąkę dodać zaczyn.Zamontować hak do ciasta . Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do lekkiego wyrośnięcia.
3
Smarowidło; jajka roztrzepać, dodać olej, zioła i sól. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z ziołami.
4
Gdy ciasto trochę urośnie, przełożyć na stolnicę i rwać po kawałku. Każdy kawałek lekko oprószyć mąką rozwałkować i kroić paski (2-3cm szerokości) długość dowolna.
5
Każdy pasek smarować smarowidłem czosnkowym, złożyć na pół i skręcać w przeciwne strony.
6
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jeszcze raz po wierzchu smarowidłem.
7
Wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika i piec ok 15 min, do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.