• Makaron z pesto z awokado, z suszonymi pomidorami

Danie główne

Makaron z pesto z awokado, z suszonymi pomidorami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

SKŁADNIKI:

500 g makaronu linguine lub spaghetti
2 awokado
80 g suszonych pomidorów
40 g orzeszków piniowych
20 g świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczka curry
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól morska do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz

Przepis podstawowy

1

Uprażyć orzeszki piniowe na suchej patelni aż nabiorą złotego koloru. Po uprażeniu odstawić na bok.

2

Do przygotowania pesto przekroić awokado na pół, usunąć pestki, wydrążyć miąższ i przełożyć go do naczynia, w którym będziemy miksować. Umyć bazylię. Ząbek czosnku obrać i grubo posiekać. Dodać do awokado. Wsypać curry. Wszystko zblendować na puree, dolewając oliwę z oliwek. Doprawić do smaku sokiem z połowy cytryny, solą i pieprzem.

3

Zagotować osoloną wodę. Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć makaron.

4

Suszone pomidory pokroić na kawałeczki. 2/3 z nich połączyć z pesto. Makaron wymieszać w misce z pesto. Porcje wyłożyć na talerze, posypać orzeszkami piniowymi i pozostałą częścią suszonych pomidorów.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.