Danie główne
Makaron z pesto z awokado, z suszonymi pomidorami
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Uprażyć orzeszki piniowe na suchej patelni aż nabiorą złotego koloru. Po uprażeniu odstawić na bok.
2
Do przygotowania pesto przekroić awokado na pół, usunąć pestki, wydrążyć miąższ i przełożyć go do naczynia, w którym będziemy miksować. Umyć bazylię. Ząbek czosnku obrać i grubo posiekać. Dodać do awokado. Wsypać curry. Wszystko zblendować na puree, dolewając oliwę z oliwek. Doprawić do smaku sokiem z połowy cytryny, solą i pieprzem.
3
Zagotować osoloną wodę. Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć makaron.
4
Suszone pomidory pokroić na kawałeczki. 2/3 z nich połączyć z pesto. Makaron wymieszać w misce z pesto. Porcje wyłożyć na talerze, posypać orzeszkami piniowymi i pozostałą częścią suszonych pomidorów.