Deser
Ciasto czekoladowe
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Mąkę, kakao, sodę i proszek umieścić w misce, wymieszać. Do garnka dodać mleko, wstawić na ogień, dodać masło i podgrzewać aż masło się rozpuści ( ale całość nie powinna się zagotować), zdjąć rondel z ognia, dodać połamane czekolady i mieszać aż czekolad się całkowicie rozpuści.
2
Do misy miksera przełożyć jajka z cukrem, ubijać za pomocą trzepaczki na najwyższych obrotach przez kilka minut aż całość będzie jasna i puszysta. Zmienić obroty na poziom 2, powoli wlewać do jajek przestudzoną czekoladę, mieszając do całkowitego połączenia się czekolady z jajkami. Do masy wsypać mąkę i wymieszać delikatnie za pomocą trzepaczki na najniższych obrotach.
3
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 50 minut w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem (wbić w ciasto i wyjąć, jak patyczek jest suchy znaczy że ciasto upieczone).