• Ciasto czekoladowe

Deser

Ciasto czekoladowe

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

260 g mąki
30 g kakao - 3 łyżki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 tabliczki czekolady ( u mnie gorzka i deserowa)
200 g masła
4 średnich jajek
1/2 szklanki cukru
200 ml mleka

Przepis podstawowy

1

Mąkę, kakao, sodę i proszek umieścić w misce, wymieszać. Do garnka dodać mleko, wstawić na ogień, dodać masło i podgrzewać aż masło się rozpuści ( ale całość nie powinna się zagotować), zdjąć rondel z ognia, dodać połamane czekolady i mieszać aż czekolad się całkowicie rozpuści.

2

Do misy miksera przełożyć jajka z cukrem, ubijać za pomocą trzepaczki na najwyższych obrotach przez kilka minut aż całość będzie jasna i puszysta. Zmienić obroty na poziom 2, powoli wlewać do jajek przestudzoną czekoladę, mieszając do całkowitego połączenia się czekolady z jajkami. Do masy wsypać mąkę i wymieszać delikatnie za pomocą trzepaczki na najniższych obrotach.

3

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 50 minut w 180 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem (wbić w ciasto i wyjąć, jak patyczek jest suchy znaczy że ciasto upieczone).

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.