• Bułeczki drożdżowe z borówką

Deser

Bułeczki drożdżowe z borówką

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Ciasto:
25g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka (nie gorącego!)
450g mąki pszennej+ trochę do podsypywania
4 żółtka
50g drobnego cukru do wypieków
70g masła roztopionego i przestudzonego
Szczypta soli
Kruszonka:
100g mąki pszennej
70g cukru
70g zimnego masła
Nadzienie:
700g borówki amerykańskiej
40g mąki ziemniaczanej
50g cukru
Dodatkowo:
1 jajko+ łyżka mleka

Przepis podstawowy

1

Przygotuj zaczyn drożdżowy: Drożdże pokrusz w wysokim naczyniu, dodaj 2 łyżeczki cukru i zalej 50 ml ciepłego mleka. Całość wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży. Dodaj 2 łyżki mąki pszennej i ponownie wymieszaj, aby nie było grudek. Gotowy zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut.

2

Mąkę przesiej do misy miksera. Dodaj cukier, mleko, żółtka jaj, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zamontuj do urządzenia hak do ciasta. Wyrabiaj stopniowo zwiększając obroty przez ok. 8-10 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Pod sam koniec dodaj przestudzone masło i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut do połączenia się składników. Wyrobione ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość (zamie to ok 60-90 min.).

3

Przygotuj nadzienie: Owoce wymieszaj w misce z mąką i cukrem.

4

Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Ciasto podziel na 10-12 równych części. Każdą część rozwałkuj delikatnie, nałóż solidną porcję przygotowanych owoców i zlep. Uformuj kształt bułeczki, lekko podłużny i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki przykryć ściereczką i ponownie pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 20-25 minut.

5

W międzyczasie przygotuj kruszonkę: W misie miksera umieść składniki (cukier, zimne masło, mąkę), zamontuj mieszadło K i ucieraj przez 2 minuty

6

Piekarnik ustaw na 180°C. Ponownie wyrośnięte bułeczki posmaruj za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Posyp przygotowaną kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut, aż bułeczki uzyskają złoty kolor. Wyjmij z piekarnika

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.