• Budyń pietruszkowy

Deser

Budyń pietruszkowy

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

- malakser

SKŁADNIKI:

400 g pietruszki
puszka mleka kokosowego
laska wanilii
3 łyżki syropu daktylowego
3 śliwki
pół łyżki masła
łyżka cukru trzcinowego

Przepis podstawowy

1

W malakserze zetrzyj pietruszkę na tarce o dużych oczkach, dzięki temu szybciej się ugotuje. Do garnka przełóż startą pietruszkę, dodaj mleko kokosowe. Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół, wyłuskaj nożem ziarenka i dodaj je do garnka. Gotuj do miękkości pietruszki (ok. 30 minut).

2

Kiedy pietruszka będzie już miękka, przełóż zawartość garnka do blendera, dodaj syrop daktylowy i zmiksuj na gładki mus. Przełóż budyń do słoików.

3

W międzyczasie na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj pokrojone śliwki i cukier trzcinowy. Podgrzewaj, mieszając, aby śliwki stały się lekko skarmelizowane. Dodaj owoce na wierzch każdego budyniu.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.