Deser
Tarta z jeżynami
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Wszystkie składniki na kruche ciasto umieść w misie miksera. Zamontuj mieszadło typu K i delikatnie zwiększając obroty ucieraj ciasto, aż do połączenia składników. Gotowe kruche ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok 60 minut.
2
Piekarnik nagrzej do 180 st. C Formę do tarty o średnicy 28 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. 2/3 ciast rozwałkuj na wielkość formy i dociśnij do boków i dna. Włóż do piekarnika i piecz do momentu, aż ciasto się zarumieni (ok 7-10 minut).
3
W międzyczasie przygotuj owoce. Umyte i osuszone z nadmiaru wody jeżyny umieść w misce. Dodaj mąki oraz cukry i dokładnie wymieszaj. Wyłóż gotowy wsad na podpieczony spód.
4
Pozostałą część ciasta (1/3) rozwałkuj Wycinaj paski o i układaj na owocach tworząc kratkę. Posmaruj za pomocą pędzelka kratkę roztrzepanym jajkiem z wodą. Tak przygotowaną tartę włóż ponownie do piekarnika. Piecz w 180 st. C przez 60-70 minut do momentu, aż ciasto zarumieni się. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do wystudzenia.