• Tarta z jeżynami

Deser

Tarta z jeżynami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Kruche ciasto:
380g mąki pszennej
150g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 jajko
6 łyżek zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie:
ok 1kg świeżych jeżyn
220g cukru pudru
2 cukry wanilinowe (po 8g każdy)
60g mąki pszennej
20g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
1 jajko+ odrobina mleka lub wody

Przepis podstawowy

1

Wszystkie składniki na kruche ciasto umieść w misie miksera. Zamontuj mieszadło typu K i delikatnie zwiększając obroty ucieraj ciasto, aż do połączenia składników. Gotowe kruche ciasto owiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez ok 60 minut.

2

Piekarnik nagrzej do 180 st. C Formę do tarty o średnicy 28 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. 2/3 ciast rozwałkuj na wielkość formy i dociśnij do boków i dna. Włóż do piekarnika i piecz do momentu, aż ciasto się zarumieni (ok 7-10 minut).

3

W międzyczasie przygotuj owoce. Umyte i osuszone z nadmiaru wody jeżyny umieść w misce. Dodaj mąki oraz cukry i dokładnie wymieszaj. Wyłóż gotowy wsad na podpieczony spód.

4

Pozostałą część ciasta (1/3) rozwałkuj Wycinaj paski o i układaj na owocach tworząc kratkę. Posmaruj za pomocą pędzelka kratkę roztrzepanym jajkiem z wodą. Tak przygotowaną tartę włóż ponownie do piekarnika. Piecz w 180 st. C przez 60-70 minut do momentu, aż ciasto zarumieni się. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku do wystudzenia.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.