• Marokański wołowy Tajine  z drożdżową pitą i marokańską sałatką

Danie główne

Marokański wołowy Tajine z drożdżową pitą i marokańską sałatką

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Tajine:

Wołowinę dokładnie marynuj w 3 łyżkach rasel hanout i 2 łyżeczkach Harisy, pamiętając o dodaniu 3 łyżek oliwy. Następnie odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

W ramieniu robota zamontuj szatkownicę z tarczą do krojenia w grube plastry, uruchom robot na prędkość 1, pokrój cukinię oraz cebulę. Następnie zmień tarczę na tę do krojenia w słupki, uruchom robot na prędkość 1 i pokrój marchewkę oraz paprykę. Gdy mięso będzie już gotowe, ułóż je w stożek na środku naczynia, które wcześniej należy przesmarować odrobiną oliwy. Dookoła ułóż warzywa, posypując je przyprawą rasel hanout i soląc. Tajine włóż do zimnego piekarnika i piecz w 180 st. C przez 2 godziny (od momentu wstawienia do piekarnika) używając opcji grzania góra - dół.

2

Sałatka:

Na ramieniu robota zamontuj kostkarkę, uruchom robot na prędkość 1 i pokrój paprykę, cebulę i pomidory, umieść je w jednej misce. Posiekaj liście mięty i dodaj je do warzyw, następnie skrop niewielką ilością soku z cytryny i odrobinę posól.

3

Pita:

W misie robota umieść mąkę, drożdże, oliwę, sól i letnią wodę. W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta, uruchom robot na prędkość 2 i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Zagniecione na jednolitą masę ciasto odstaw na około 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie uformuj z niego 10 kulek, które następnie należy rozwałkować na cienkie placuszki. W ramieniu robota zamontuj wałkowarkę do makaronu, uruchom robot na prędkość 1 i wałkuj ciasto zaczynając w pozycji "0" a kończąc na "4". Placuszki smaż na suchej rozgrzanej patelni, przewracając je kilkukrotnie w odstępach czasowych około 45 s. Piecz przez około 2,5 minuty.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- szatkownica

- wałkowarka do makaronu

- kostkarka

SKŁADNIKI:

TAJINE:
0,5 kg wołowiny
3 łyżki oliwy
1 cukinia
3 marchewki
2 cebule
3 duże papryki
3 łyżki rasel hanout
2 łyżeczki sypkiej Harissy
sól
SAŁATKA:
1 papryka
0,5 cebuli
2 pomidory
liście mięty
sok z cytryny
sól
PITA:
300 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
250 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.