Danie główne
Marokański wołowy Tajine z drożdżową pitą i marokańską sałatką
- Z mięsem
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- szatkownica
- wałkowarka do makaronu
- kostkarka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Tajine:
Wołowinę dokładnie marynuj w 3 łyżkach rasel hanout i 2 łyżeczkach Harisy, pamiętając o dodaniu 3 łyżek oliwy. Następnie odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
W ramieniu robota zamontuj szatkownicę z tarczą do krojenia w grube plastry, uruchom robot na prędkość 1, pokrój cukinię oraz cebulę. Następnie zmień tarczę na tę do krojenia w słupki, uruchom robot na prędkość 1 i pokrój marchewkę oraz paprykę. Gdy mięso będzie już gotowe, ułóż je w stożek na środku naczynia, które wcześniej należy przesmarować odrobiną oliwy. Dookoła ułóż warzywa, posypując je przyprawą rasel hanout i soląc. Tajine włóż do zimnego piekarnika i piecz w 180 st. C przez 2 godziny (od momentu wstawienia do piekarnika) używając opcji grzania góra - dół.
2
Sałatka:
Na ramieniu robota zamontuj kostkarkę, uruchom robot na prędkość 1 i pokrój paprykę, cebulę i pomidory, umieść je w jednej misce. Posiekaj liście mięty i dodaj je do warzyw, następnie skrop niewielką ilością soku z cytryny i odrobinę posól.
3
Pita:
W misie robota umieść mąkę, drożdże, oliwę, sól i letnią wodę. W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta, uruchom robot na prędkość 2 i wyrabiaj ciasto przez około 10 minut. Zagniecione na jednolitą masę ciasto odstaw na około 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie uformuj z niego 10 kulek, które następnie należy rozwałkować na cienkie placuszki. W ramieniu robota zamontuj wałkowarkę do makaronu, uruchom robot na prędkość 1 i wałkuj ciasto zaczynając w pozycji "0" a kończąc na "4". Placuszki smaż na suchej rozgrzanej patelni, przewracając je kilkukrotnie w odstępach czasowych około 45 s. Piecz przez około 2,5 minuty.