• Surówka

Przystawka

Surówka "no waste" z brokułów

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

SKŁADNIKI:

łodyga z główki brokułów ( i niewykorzystane gałązki )
1 marchewka
¼ czerwonej cebuli
mała garść rodzynek
1/3 pęczka natki pietruszki
sos
1 czubata łyżka majonezu
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

Przepis podstawowy

1

Robię tę sałatkę żeby wykorzystać łodygę z brokułów która zostaje mi po wykorzystaniu różyczek do innego dania, ale można zrobić też z całych brokułów. Łodygę obrać i zetrzeć w melakserze na grubej tarce (lub całe brokuły z łodygą ale wtedy trzeba podwoić pozostałe składniki). Marchewką obrać i zetrzeć w melakserze na grubej tarce.. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać rodzynki i posiekaną natkę pietruszki. Składniki sosu wymieszać, zalać surówkę i wymieszać całość.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.