• Kotleciki z kaszy jaglanej ze szpinakiem

Danie główne

Kotleciki z kaszy jaglanej ze szpinakiem

  • Wege
  • Średni
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1

Kaszę przepłucz w ciepłej wodzie. Przełóż kaszę do misy robota i dodaj 2 szklanki gorącej wody. Ustaw temperaturę na 105 stopni i potwierdź. Ustaw czas na 12 minut, a opóźnienie mieszania na 5. Po ugotowaniu kaszę spulchnij widelcem i odstawić do ostygnięcia.

2

Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj w malakserze, używając tarczy o grubych oczkach. Szpinak posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, chwilę podsmaż, dodaj marchewkę i czosnek, smaż ok. 10 minut. Dodaj curry i wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodaj szpinak i mieszaj aż zmięknie. Warzywa lekko przestudź i dodaj do kaszy, całość przemieszaj, dodaj jajko i wymieszaj.

3

Masę odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, a najlepiej na noc. Formuj małe kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na oleju aż będą rumiane z obu stron. Podawaj z sosem tzatziki albo jogurtowym.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

SKŁADNIKI:

1 szklanka kaszy jaglanej
sól, pieprz
3 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 g szpinaku
2 marchewki
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżka soku z cytryny
1 jajko
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia
do podania tzatziki albo sos jogurtowy

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.