Danie główne
Kotleciki z kaszy jaglanej ze szpinakiem
- Wege
- Średni
- Do 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Kaszę przepłucz w ciepłej wodzie. Przełóż kaszę do misy robota i dodaj 2 szklanki gorącej wody. Ustaw temperaturę na 105 stopni i potwierdź. Ustaw czas na 12 minut, a opóźnienie mieszania na 5. Po ugotowaniu kaszę spulchnij widelcem i odstawić do ostygnięcia.
2
Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj w malakserze, używając tarczy o grubych oczkach. Szpinak posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, chwilę podsmaż, dodaj marchewkę i czosnek, smaż ok. 10 minut. Dodaj curry i wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodaj szpinak i mieszaj aż zmięknie. Warzywa lekko przestudź i dodaj do kaszy, całość przemieszaj, dodaj jajko i wymieszaj.
3
Masę odstaw na co najmniej godzinę do lodówki, a najlepiej na noc. Formuj małe kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na oleju aż będą rumiane z obu stron. Podawaj z sosem tzatziki albo jogurtowym.