• Lody w trzech odsłonach – wyrafinowana czekolada, słona pistacja i orzeźwiające mango

Deser

Lody w trzech odsłonach – wyrafinowana czekolada, słona pistacja i orzeźwiające mango

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- blender

SKŁADNIKI:

Lody wyrafinowana czekoladowe
3 gorzkie czekolady 70% (po 100 g)
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
375 ml śmietanki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
Lody słona pistacja
300 g pistacji
200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
500 ml śmietanki 30% lub 36%
6-8 łyżek cukru pudru
1,5 łyżeczki soli himalajskiej
0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego
2 łyżki syropu klonowego
Lody orzeźwiające mango
375 ml śmietanki 30% lub 36%
850 g słodzonej pulpy z mango (godna polecenia jest odmiana kesar)

Przepis podstawowy

1

Masa na lody „wyrafinowana czekolada”. Mleko skondensowane podgrzej, ale uważaj, aby go nie zagotować. Zdejmij z palnika i wrzuć czekolady. Mieszaj tak długo, aż czekolady się rozpuszczą. Schłodź masę w lodówce. Do misy robota z zamocowaną trzepaczką włóż schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij. Gdy śmietana się ubije, dodaj cukier puder i masę czekoladową. Mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy, którą po schłodzeniu w lodówce, umieść w misie do robienia lodów.

2

Masa na lody „słona pistacja”. Pistacje obierz. W blenderze umieść mleko skondensowane, obrane pistacje, syrop klonowy, sól, ekstrakt migdałowy i zblenduj. Do misy robota z zamocowaną trzepaczką włóż schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij. Gdy śmietana się ubije, dodaj mieszaninę mleczno-pistacjową. Mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj cukru pudru do smaku. Po schłodzeniu w lodówce, umieść w misie do robienia lodów.

3

Masa na lody „orzeźwiające mango”. Do misy robota z zamocowaną trzepaczką włóż schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij. Gdy śmietana się ubije, dodaj pulpę z mango. Mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Po schłodzeniu w lodówce, umieść masę w misie do robienia lodów.

4

Przyłącz przystawkę do robienia lodów do robota. Pamiętaj, że każdorazowo misa mrożąca musi być odpowiednio schłodzona (minimum 24 h, temperatura w zamrażarce co najwyżej – 18 ºC). Ustaw prędkość mieszania na minimalną i dodaj wybraną masę na lody. Mieszaj 25 – 40 minut, aż lody się zmrożą. Gotowe lody przechowuj w zamrażarce.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.