Deser
Lody w trzech odsłonach – wyrafinowana czekolada, słona pistacja i orzeźwiające mango
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- blender
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Masa na lody „wyrafinowana czekolada”. Mleko skondensowane podgrzej, ale uważaj, aby go nie zagotować. Zdejmij z palnika i wrzuć czekolady. Mieszaj tak długo, aż czekolady się rozpuszczą. Schłodź masę w lodówce. Do misy robota z zamocowaną trzepaczką włóż schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij. Gdy śmietana się ubije, dodaj cukier puder i masę czekoladową. Mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy, którą po schłodzeniu w lodówce, umieść w misie do robienia lodów.
2
Masa na lody „słona pistacja”. Pistacje obierz. W blenderze umieść mleko skondensowane, obrane pistacje, syrop klonowy, sól, ekstrakt migdałowy i zblenduj. Do misy robota z zamocowaną trzepaczką włóż schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij. Gdy śmietana się ubije, dodaj mieszaninę mleczno-pistacjową. Mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj cukru pudru do smaku. Po schłodzeniu w lodówce, umieść w misie do robienia lodów.
3
Masa na lody „orzeźwiające mango”. Do misy robota z zamocowaną trzepaczką włóż schłodzoną śmietanę kremówkę i ubij. Gdy śmietana się ubije, dodaj pulpę z mango. Mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Po schłodzeniu w lodówce, umieść masę w misie do robienia lodów.
4
Przyłącz przystawkę do robienia lodów do robota. Pamiętaj, że każdorazowo misa mrożąca musi być odpowiednio schłodzona (minimum 24 h, temperatura w zamrażarce co najwyżej – 18 ºC). Ustaw prędkość mieszania na minimalną i dodaj wybraną masę na lody. Mieszaj 25 – 40 minut, aż lody się zmrożą. Gotowe lody przechowuj w zamrażarce.