• Naleśnikowe gniazdka

Deser

Naleśnikowe gniazdka

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieścić jajka i lekko je roztrzep ustawiając prędkość pracy robota na 4.

2

Wlej mleko, dodaj skórkę z cytryny, cukier i aromat waniliowy. Ponownie lekko ubij  ok.10 sekund z prędkością 4.

3

Przesiej mąkę do ciasta do misy robota i ubijaj  prędkością 3 do zlikwidowania grudek.

4

Włącz termoobieg w piekarniku i rozgrzej go do 220ºC. Formę na muffiny posmaruj olejem, wstaw do piekarnika, aby się mocno nagrzała (ok. 5 minut).

5

Ostrożnie wyjmij foremkę z piekarnika. Rozlej ciasto równomiernie do formy. Wstaw od razu do piekarnika i piecz ok. 15 minut (aż wyrośnie i się zarumieni).

6

Po upieczeniu podawaj oprószone cukrem pudrem z owocami, jogurtem / serkiem / bitą śmietaną - wedle upodobań.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

Gniazdka:
3 jajka
120 g mąki pszennej
180 ml mleka
skórka otarta z połowy cytryny
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki cukru
Dodatki:
cukier puder
świeże owoce
mascarpone / bita śmietana / jogurt

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.