• Faszerowane bakłażany

Danie główne

Faszerowane bakłażany

  • Z mięsem
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1

Bakłażany pokrój nożem ceramicznym na pół, wydrąż środek i namocz przez ok. 30 min. w zimnej wodzie z dużą ilością soli. Następnie obficie wypłucz go w samej wodzie.

2

W ramieniu robota zamontuj przystawkę do szatkowania, zamontuj w niej tarczę do krojenia na cienkie plastry, włącz robot na prędkość 2-3 i szatkuj warzywa delikatnie dociskając je do ostrza tarczy.

3

W szatkownicy zmień tarczę na tę do tarcia i drobno zetrzyj ser.

4

W gnieździe niskich obrotów zamontuj maszynkę do mielenia mięsa. Pokrój mięso na mniejsze kawałki. Włącz robot na prędkość 4-5 i zmiel mięso.

5

Do misy robota wlej łyżkę oleju, dodaj pora oraz czosnek. Zamontuj mieszadło uniwersalne, ustaw temperaturę 110ºC i włącz mieszanie. Podsmażaj aż się zeszkli, a następnie dodaj pozostałe warzywa i smaż je, aż będą lekko miękkie.

6

Wyjmij z misy usmażone warzywa. Dodaj łyżkę oleju oraz zmielone mięso i smaż aż mięso zacznie się rumienić. Następnie zminiejsz temperaturę do 100ºC. Do mięsa dodaj usmażone warzywa, passatę pomidorową, bulion, zioła, sól, pieprz i duś ok. 30 minut.

7

Dodaj mleko i duś jeszcze ok. 10-15 minut, aż część płynu wyparuje a sos stanie się gęstszy.

8

Do osuszonych połówek bakłażana nałóż sos pomidorowy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 min.

9

Wyjmij bakłażany, oprósz je serem i włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut, aż ser się roztopi.

10

Gotowe bakłażany obsyp natką pietruszki.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

- maszynka do mielenia mięsa

- szatkownica

SKŁADNIKI:

2 małe bakłażany
200 g piersi z indyka
1 łodyżka selera naciowego
1 ząbek czosnku
niewielki kawałek pora
2 małe marchewki
1/3 czerwonej papryki
150 ml passaty pomidorowej
200 ml bulionu warzywnego
50 ml mleka
suszone bądź świeże zioła (bazylia, oregano tymianek)
natka pietruszki
ser żółty
olej
sól
pieprz

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.