Danie główne
Faszerowane bakłażany
- Z mięsem
- Średni
- Do 60 min
- $$
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
- maszynka do mielenia mięsa
- szatkownica
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Bakłażany pokrój nożem ceramicznym na pół, wydrąż środek i namocz przez ok. 30 min. w zimnej wodzie z dużą ilością soli. Następnie obficie wypłucz go w samej wodzie.
2
W ramieniu robota zamontuj przystawkę do szatkowania, zamontuj w niej tarczę do krojenia na cienkie plastry, włącz robot na prędkość 2-3 i szatkuj warzywa delikatnie dociskając je do ostrza tarczy.
3
W szatkownicy zmień tarczę na tę do tarcia i drobno zetrzyj ser.
4
W gnieździe niskich obrotów zamontuj maszynkę do mielenia mięsa. Pokrój mięso na mniejsze kawałki. Włącz robot na prędkość 4-5 i zmiel mięso.
5
Do misy robota wlej łyżkę oleju, dodaj pora oraz czosnek. Zamontuj mieszadło uniwersalne, ustaw temperaturę 110ºC i włącz mieszanie. Podsmażaj aż się zeszkli, a następnie dodaj pozostałe warzywa i smaż je, aż będą lekko miękkie.
6
Wyjmij z misy usmażone warzywa. Dodaj łyżkę oleju oraz zmielone mięso i smaż aż mięso zacznie się rumienić. Następnie zminiejsz temperaturę do 100ºC. Do mięsa dodaj usmażone warzywa, passatę pomidorową, bulion, zioła, sól, pieprz i duś ok. 30 minut.
7
Dodaj mleko i duś jeszcze ok. 10-15 minut, aż część płynu wyparuje a sos stanie się gęstszy.
8
Do osuszonych połówek bakłażana nałóż sos pomidorowy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 min.
9
Wyjmij bakłażany, oprósz je serem i włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut, aż ser się roztopi.
10
Gotowe bakłażany obsyp natką pietruszki.