Danie główne
Byczki - pierogi z ciasta ziemniaczanego z bryndzą
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- hak do ciasta
- wałkowarka do makaronu
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Uważaj, aby ich nie rozgotować. Chwilę je przestudź i umieść w misie robota. W ramieniu robota zamontuj mieszadło K. Ustaw robot na prędkość „1” i mieszaj przez 3 minuty.
2
Pozostaw w misie 250 g ziemniaków. Dodaj kolejno 500 g bryndzy, 75 g masła, biały pieprz, gałkę muszkatołową i ¼ łyżeczki soli. Mieszaj z prędkością minimalną przez 1 minutę. Przełóż farsz do lodówki.
3
W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. W misie roota umieść pozostałe 450 g ziemniaków, 150 g mąki poznańskiej, jajko i szczyptę soli. Ustaw prędkość mieszania na „1” i mieszaj przez 2 minuty. Jeżeli ciasto będzie zbyt gładkie (ziemniaki mogą być zbyt wodniste), dodaj pozostałą część mąki i ponownie zamieszaj. Odstaw ciasto na pierogi do lodówki na 15 minut.
4
Podziel ciasto na pierogi na 8 części. W ramieiu robot zamontuj wałkowarkę do ciasta. Każdą część oprósz mąką i wałkuj ciasto kolejno od pozycji „0” do pozycji „4” z prędkością minimalną, każdorazowo oprószając mąką. Za pomocą szklanki wykrój koła, umieść na środku łyżeczkę farszu i złóż na pół, dokładnie zlepiając brzegi. Układaj pierogi na stolnicy podsypanej mąką.
5
W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją i gotuj w niej po 15 pierogów. Gotuj pierogi około 2 – 3 minut licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Najlepiej sprawdzić, czy pierogi są gotowe wyciągając jeden i sprawdzając, czy jest odpowiednio miękki.
6
Gotowe pierogi wyłóż łyżką cedzakową na talerz. Dodaj ulubione dodatki. Na przykład smażoną cebulkę lub podsmażaną wędzoną słoninę (boczek), ze szczypiorem i kleksem kwaśnej śmietany.