• Byczki - pierogi z ciasta ziemniaczanego z bryndzą

Danie główne

Byczki - pierogi z ciasta ziemniaczanego z bryndzą

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Uważaj, aby ich nie rozgotować. Chwilę je przestudź i umieść w misie robota. W ramieniu robota zamontuj mieszadło K. Ustaw robot na prędkość „1” i mieszaj przez 3 minuty.

2

Pozostaw w misie 250 g ziemniaków. Dodaj kolejno 500 g bryndzy, 75 g masła, biały pieprz, gałkę muszkatołową i ¼ łyżeczki soli. Mieszaj z prędkością minimalną przez 1 minutę. Przełóż farsz do lodówki.

3

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta. W misie roota umieść pozostałe 450 g ziemniaków, 150 g mąki poznańskiej, jajko i szczyptę soli. Ustaw prędkość mieszania na „1” i mieszaj przez 2 minuty. Jeżeli ciasto będzie zbyt gładkie (ziemniaki mogą być zbyt wodniste), dodaj pozostałą część mąki i ponownie zamieszaj. Odstaw ciasto na pierogi do lodówki na 15 minut.

4

Podziel ciasto na pierogi na 8 części. W ramieiu robot zamontuj wałkowarkę do ciasta. Każdą część oprósz mąką i wałkuj ciasto kolejno od pozycji „0” do pozycji „4” z prędkością minimalną, każdorazowo oprószając mąką. Za pomocą szklanki wykrój koła, umieść na środku łyżeczkę farszu i złóż na pół, dokładnie zlepiając brzegi. Układaj pierogi na stolnicy podsypanej mąką.

5

W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją i gotuj w niej po 15 pierogów. Gotuj pierogi około 2 – 3 minut licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Najlepiej sprawdzić, czy pierogi są gotowe wyciągając jeden i sprawdzając, czy jest odpowiednio miękki.

6

Gotowe pierogi wyłóż łyżką cedzakową na talerz. Dodaj ulubione dodatki. Na przykład smażoną cebulkę lub podsmażaną wędzoną słoninę (boczek), ze szczypiorem i kleksem kwaśnej śmietany.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- hak do ciasta

- wałkowarka do makaronu

SKŁADNIKI:

500 g bryndzy,
700 g ziemniaków,
75 g masła w temperaturze pokojowej,
150-200 g mąki poznańskiej + mąka do podsypania,
1 jajko,
¼ łyżeczki białego pieprzu,
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól himalajska,
ulubione dodatki do okraszenia (np. smażona cebulka, podsmażana wędzona słonina lub boczek, szczypior z cebuli, kwaśna śmietana).

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.