• Orzechowa tarta z jeżynowym curdem oraz z chrupiąca bezą

Deser

Orzechowa tarta z jeżynowym curdem oraz z chrupiąca bezą

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

W ramienu robota zamontuj mieszadło K, włóż wszystkie składniki na ciasto do misy robota. Mieszaj z rędkością 3 do momentu połączenia składników. Wyciągnij ciasto, zrób kulę i spłaszcz. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

2

Jeżyny przełóż go garnka. Przesmaż je do momentu aż się będą rozpadać. Przetrzyj masę przez sitko. Następnie przełóż otrzymany mus z powrotem do garnka. Dodaj pozostałe składniki, podgrzewaj i cały czas mieszaj do momentu aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje.

3

Formę na tartę wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ciasto 20 minut do zrumienienia.

4

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Białka przelej do misy robota dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać powoli (prędkość 2) zwiększajac obroty ( prędkość 6). Kiedy białka zaczną się pienić możesz dodawać cukier. Powoli, łyżka po łyżce. Gdy białka będą sztywne dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Szybko wymieszaj składniki ze sobą.

5

Na podpieczony spod przełóż jeżynowy curd i nałóż pianę z białek. Dowolnie uformuj. Formę z ciastem ponownie włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut do uzyskania chrupiącej bezy. Wystudź i możesz podawać.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Kruche ciasto (składniki muszą być zimne):
180 g mąki pszennej
80 g masła
40 g masła orzechowego
1 żółtko
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
0,5 łyżeczki soli
Jeżynowy curd :
450 g jeżyn
3/4 szklanki cukru(lub w zależności od kwaśności jeżyn)
100 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody różanej
3 żółtka
Beza:
4 białka
180 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.