Deser
Orzechowa tarta z jeżynowym curdem oraz z chrupiąca bezą
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W ramienu robota zamontuj mieszadło K, włóż wszystkie składniki na ciasto do misy robota. Mieszaj z rędkością 3 do momentu połączenia składników. Wyciągnij ciasto, zrób kulę i spłaszcz. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
2
Jeżyny przełóż go garnka. Przesmaż je do momentu aż się będą rozpadać. Przetrzyj masę przez sitko. Następnie przełóż otrzymany mus z powrotem do garnka. Dodaj pozostałe składniki, podgrzewaj i cały czas mieszaj do momentu aż wszystko się zagotuje i zgęstnieje.
3
Formę na tartę wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz ciasto 20 minut do zrumienienia.
4
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Białka przelej do misy robota dodaj szczyptę soli i zacznij ubijać powoli (prędkość 2) zwiększajac obroty ( prędkość 6). Kiedy białka zaczną się pienić możesz dodawać cukier. Powoli, łyżka po łyżce. Gdy białka będą sztywne dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Szybko wymieszaj składniki ze sobą.
5
Na podpieczony spod przełóż jeżynowy curd i nałóż pianę z białek. Dowolnie uformuj. Formę z ciastem ponownie włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut do uzyskania chrupiącej bezy. Wystudź i możesz podawać.